Amanita

Amaniet, Boleet, Cantharel… allen leden van het fungi-alfabet 

Wie kent niet de vliegenzwam (Amanita muscaria) met zijn rode hoed met witte stippen? Maar wist je ook dat het ‘eerste’ antibioticum penicilline geproduceerd wordt door een schimmel (Penicillium notatum)? En dat Mycorrhizapaddenstoelen een ondergronds dradennetwerk vormen dat in symbiose leeft met planten? Plant en schimmel houden elkaar in leven. 

Schimmels of fungi zijn van groot belang voor de levenscyclus in de natuur en in onze economie. Plantentuin Meise heeft een lange traditie in het onderzoek. Het herbarium bevat ongeveer 160.000 fungi, met een sterke focus op Centraal-Afrika en de Benelux. 

Het onderzoek naar de relatie tussen schimmel en plant levert soms verrassende resultaten op. In de Miombobossen in Centraal-Afrika, groeien ectomycorrhiza die tijdens het regenseizoen heel wat eetbare paddenstoelen produceren (tot 240kg/ha/jaar). Deze bossen, met vooral bomen uit de vlinderbloemenfamilie, verdwijnen in snel tempo voor de productie van houtskool en om plaats te maken voor akkerland voor de groeiende bevolking. Door het rooien van de bomen valt de symbiotische relatie weg, de schimmel sterft af en de productie van paddenstoelen stopt. Zowel de paddenstoelen als de houtskool zijn belangrijk voor de lokale economie. Met de kennis uit het onderzoek kan er gezocht worden naar een duurzame manier om houtskool te produceren en de paddenstoelenproductie te behouden.