Herbarium

Een botanische schatkamer

Plantkundigen hebben door de eeuwen heen van op tal van expedities planten meegebracht. Door ze te drogen kan je ze bijna onbeperkt bewaren voor later onderzoek.

Het herbarium van Plantentuin Meise herbergt 4.000.000 collectiestukken, met als oudste een exemplaar uit 1724.  Een institutioneel herbarium als dat van de Plantentuin heeft een officiële afkorting (acronym) zodat het herkenbaar is voor deskundigen uit de hele wereld. Voor ons is dit BR, wat verwijst naar onze initiële locatie in Brussel. Volgens de lijst van erkende herbaria, de index herbariorum zijn we het 15de grootse herbarium wereldwijd en samen met de andere herbaria vormen we een belangrijk internationaal netwerk. 

Ons herbarium is een belangrijke referentie voor wetenschappelijke plantennamen, plantenidentificaties en -locaties. Het kan het best vergeleken worden met een bibliotheek aan informatie over planten. Elk zorgvuldig bewaarde plant in het herbarium ademt vakmanschap uit. Planten zo lang goed kunnen bewaren, kan alleen als je gebruik maakt van goede technieken en vakkennis.