Herbariumcollecties

Van algen tot zwammen

Ons herbarium bestaat uit verschillende collecties van gedroogde planten die we bewaren, catalogeren en systematisch rangschikken voor wetenschappelijk onderzoek. 

Alle collectiestukken, ook wel herbariumspecimens genoemd, zijn gelinkt aan bijbehorende informatie via etiketgegevens, zoals de vindplaats, de verzamelaar, de verzameldatum, de habitat, … en soms ook aan andere collecties zoals foto's, tekeningen, microscopische preparaten, alcoholcollecties en droge vruchten.  Ook documenten met gegevens zoals archieven, veldnotities, kaarten, etc. kunnen de verzameling aanvullen.

Onze grootste collectie bestaat uit vaatplanten (bloemplanten en varens) maar het herbarium herbergt ook mossen, fungi, algen (waaronder kiezelwieren), korstmossen en slijmzwammen. Het geheel vormt een opmerkelijke en onvervangbare bron van actuele en historische informatie over planten, het leefmilieu en de wereld die ze bewonen.

Een groot deel van deze collectie is online te raadplegen op ons virtueel herbarium.

Verzamelingen van plantaardige producten (hout, harsen, vezels,...) en etnobotanische artefacten waren ooit heel erg in de mode. Deze botanische curiosa zijn stille getuigen van onze geschiedenis en de cultuur, die hand in hand gaan met economische ontwikkelingen. Een andere belangrijke collectie voor wetenschappelijk onderzoek omvat DNA-stalen van planten.