Houtcollectie

Uit het juiste hout gesneden 

De houtcollectie (xylarium), bewaard in het Herbarium van Plantentuin Meise, bevat ongeveer 5.000 specimens, zowel van Noord- en Zuid-Amerika als van Centraal-Afrika. De collectie bevat ook de stukken van ons vroegere bosbouwmuseum in Brussel (1902-1938).

De oudste specimens uit de houtcollectie zijn van Braziliaanse oorsprong en werden in 1834 ingezameld. Tijdens de eerste wereldtentoonstelling in 1851 in Londen konden bezoekers bijzondere stukken van deze collectie bewonderen. 

Ons grootste specimen komt uit Noord-Amerika. Het is een schijf uit de stam van een mammoetboom (Sequoiadendron giganteum), meer dan 2000 jaar oud en met een diameter van 4 m. De schijf stond tijdens de wereldtentoonstelling in Brussel (1958) als blikvanger bij de ingang van het Amerikaans paviljoen. 

Achteraf werd ze geschonken aan de Plantentuin. Ze verwelkomt nu de bezoekers van het HOUTlab, ons interactieve houtmuseum dat in 2019 de deuren opende. Je kan hier de topstukken van onze collectie bewonderen en leert er alles over de diversiteit van hout. Het HOUTlab bevindt zich vlak bij Ingang Meise-dorp.