Het masterplan van Plantentuin Meise
Respect voor het verleden en investeren in de toekomst
Sinds 2014 wordt de Plantentuin beheerd door de Vlaamse overheid als Agentschap Plantentuin Meise. Via een nieuw masterplan met een uitgebreid investeringspakket en het hefboomproject Plantentuin Meise 2.0 stoomt de Plantentuin zich klaar voor de toekomst. De werkzaamheden lopen over een periode van meer dan 10 jaar.
In een eerste fase werd geïnvesteerd in een nieuwe bezoekersinfrastructuur. Sinds juli 2021 verwelkomt de Plantentuin zijn bezoekers langs twee volledig vernieuwde ingangszones, ingang Keizerin Charlotte en ingang Meise-Dorp. We vernieuwden signalisatie en bewegwijzering doorheen het domein. Er is een heel nieuw wandelaanbod, ondersteund door handige folders met plan. Daarnaast heeft de bezoeker ook een knooppuntennetwerk ter beschikking om zich te oriënteren.
De 19de eeuwse Eredreef werd gerestaureerd en herplant met watercipressen. Heel wat nieuwe tuinen zetten onze collecties in de verf: de Rozentuin, de Middeleeuwse Tuin en de Geuren-en Kleurentuin vlakbij ingang Keizerin Charlotte, de formele Kasteeltuin aan het eind van de Eredreef, de Culinaire Tuin in de ommuurde tuin van de Oranjerie. In 2022 openden we een nieuwe Eilandtuin in de kasteelvijver.
We dragen ook zorg voor ons Erfgoed. De diverse folly’s in het domein, relicten van het 19de eeuwse Engelse Landschapspark frissen we stap voor stap op. Het Plantenpaleis wordt volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe duiding voor onze bezoekers. Een prachtige vijver en mooie borders vervolledigen het plaatje. In dezelfde periode werd gestart met de bouw van een nieuw kassencomplex voor onze plantencollecties. Deze Groene Ark en het nabijgelegen dienstgebouw, waarin de zadenbank gehuisvest is, zullen voltooid zijn in 2023.
Biodiversiteit en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Duurzaamheid is dan ook een rode draad doorheen alle investeringen. Bij elke renovatie wordt gebruik gemaakt van state-of-art technologie en wordt er bijzondere aandacht besteed aan energiezuinigheid en hernieuwbare materialen.
De afgelopen jaren werd er daarnaast geïnvesteerd in de opvang en het gebruik van regenwater in het domein. Met onze regenwateropslag hebben we intussen meer dan 1 miljoen liter regenwater tot onze beschikking voor het gieten van onze plantencollecties. De Plantentuin streeft ernaar om CO₂-neutraal te worden tegen 2050. Zo efficiënt mogelijk verwarmen is dus de boodschap.
In een volgende fase, vanaf 2023, renoveren we het Stookgebouw en bouwen we daaraan aansluitend een nieuw technisch gebouw. In de Pachthofzone komt een nieuw publieksrestaurant mét dakterras. Het wordt nog meer het bruisende hart van het domein. Het Kasteel van Bouchout zal de place-to-be zijn voor al uw MICE activiteiten, zij het een conferentie, een teamdag voor het bedrijf of een familiefeest. En niet te vergeten: ook de parking, inclusief fietsen, komt aan bod.
We hopen klaar te zijn met de laatste grote investeringen voor 2025: de renovatie van het Herbariumgebouw, het huis van onze omvangrijke bibliotheek en herbarium én de plek waar het merendeel van ons onderzoek plaatsvindt. Samen met de renovatie van de Oranjerie ronden ze een indrukwekkend investeringsprogramma af. Als kers op de taart, en omdat het nodig zal zijn na alle werken, wordt ook de wegenis in de Plantentuin vernieuwd.
Dag na dag gaan we voor onze missie, samen met al onze bezoekers en partners!