Vaatplanten

Focus op Afrika, Europa en het Amazonegebied 

De betekenis van vaatplant zit in het woord vervat. Alle vaatplanten zoals bloemplanten, coniferen, varens en paardenstaarten, hebben vaatweefsel om water, mineralen en voedingsstoffen te transporteren, waardoor ze hoger kunnen groeien dan niet-vaatplanten.

Onze collectie weerspiegelt vooral de meer dan 130 jaren betrokkenheid van de Plantentuin bij de studie van de flora van Centraal-Afrika (Congo, Rwanda en Burundi). Daardoor is zowel de collectie als het onderzoek hierop, dé referentie voor de kennis over deze flora. 

Ook de negentiende eeuwse belangstelling voor Zuid-Amerika is duidelijk zichtbaar in onze collectie. Er is de collectie, samengesteld voor 1870 door de ‘Societé Royale d'Horticulture’. Deze omvat o.a. de Mexicaanse collecties van Henri Galeotti en de Braziliaanse collectie van Peter Claussen. Daarnaast werd in 1870 door de Belgische overheid het wereldberoemde herbarium van Carl Friedrich von Martius met planten uit het Amazonegebied aangekocht. 

Een belangrijke recente aanwinst, in 2014 verworven, is het historische en wetenschappelijk belangrijke herbarium van Henri Van Heurck. Uiteraard mogen we ook niet vergeten vermelden dat, wat de inheemse flora betreft, het Herbarium van Plantentuin Meise, nog steeds het referentieherbarium is voor België en het Groothertogdom Luxemburg.