Ons onderzoek

Internationaal kenniscentrum in plantdiversiteit

Plantentuin Meise is een internationaal vermaard kenniscentrum voor het onderzoek naar en het behoud van plantendiversiteit. Met een levende collectie van 20 000 plantensoorten, een bewarende collectie van 4 miljoen geconserveerde specimens, een omvangrijk archief en een uitgebreide botanische bibliotheek horen we bij de grootste botanische tuinen ter wereld.

Onze wetenschappers doen onderzoek naar de diversiteit, de evolutie, de ecologie en het behoud van planten. We bestuderen een brede waaier van plantengroepen, onder meer vaatplanten, algen, paddenstoelen en korstmossen uit Europa, Centraal-Afrika, Antarctica en andere delen van de wereld

Inzicht in biodiversiteit

Dankzij onze uitgebreide collecties en met de nieuwste technieken verwerven onze wetenschappers inzicht in biodiversiteit, beantwoorden ze fundamentele vragen over de oorsprong ervan en achterhalen ze hoe ecosystemen functioneren in een veranderende wereld.

Het onderzoek van Plantentuin Meise draagt bij tot de ontwikkeling van instrumenten voor het behoud van plantendiversiteit. Door planten te identificeren, soms zelfs op basis van minuscule of zeer oude resten, leveren onze wetenschappers een bijdrage tot uiteenlopende onderzoeksterreinen als forensisch onderzoek, archeologie, etnomycologie, het monitoren van de biologische waterkwaliteit, duurzame houtkap en het onderzoek naar wilde variëteiten van commerciële gewassen.