Victoria

Koningin van de waterlelies

In de kas van de tropische draslanden trekken de reuzenwaterlelies op de vijver meteen de aandacht. Victoria cruziana heeft grote drijvende bladeren met opstaande randen. De lucht in en tussen de ribben aan de onderkant van het blad, zorgt voor het enorme drijfvermogen. Het blad kan tot 40 kg dragen. 

Een plant produceert zo’n 40 à 50 bladeren tijdens het groeiseizoen (hier tussen februari en september) en dat gaat erg snel. Tijdens de zomer zijn de bladeren doorgaans tussen de één en de twee meter diameter. De bladeren bedekken het volledige wateroppervlak en hullen de bodem in het donker. Zo belemmeren ze de groei van concurrerende planten. Vanaf september sterven de bladeren af.

Tijdens de zomer kan je ook de bloemen bewonderen. De bloem opent ’s avonds en bloeit 2 nachten: de eerste nacht wit, de tweede roze. Daarna verdwijnt ze onder water.

Deze gigant is meerjarig in zijn natuurlijke omgeving, maar hier in de serres wordt hij elk jaar opnieuw gezaaid.  Slechts een beperkt aantal botanische tuinen heeft de nodige expertise om dit tot een goed einde te brengen. De reuzenwaterlelie wordt al meer dan 100 jaar gekweekt in de Plantentuin, het behoort tot ons immaterieel erfgoed.