Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be
Persbericht

Plantentuin Meise viert 225 jarig bestaan op de
Dag van de Biodiversiteit

Meise, 25/05/2022 - Ter gelegenheid van zijn 225ste verjaardag opende Plantentuin Meise vorig weekend vanaf 5 uur 's ochtends de deuren voor een groot Feest van de Biodiversiteit. Twee dagen lang genoten bijna 3000 bezoekers van de natuur in een gemoedelijke en feestelijke sfeer.

De vroege vogels bewonderden de Plantentuin en zijn bewoners tijdens een magische dauwwandeling om dan achteraf te genieten van een heerlijk ontbijt in de Oranjerie. Uitzonderlijk bleef de Plantentuin op zaterdag open tot 23 uur en kregen bezoekers de kans om de verschillende soorten vleermuizen in het domein van dichtbij te leren kennen.


    


“Reeds in 2019 waren wij begonnen met de voorbereidingen voor dit unieke evenement. Spijtig genoeg hebben we onze kans gemist in de lente van 2020 omwille van de coronapandemie. Als alternatief hebben we twee jaar lang rond de internationale Dag van de Biodiversiteit mensen uitgenodigd om op “safari” te gaan in en rond hun eigen huis. Ik ben blij dat het Feest van de Biodiversiteit dit jaar kon plaatsvinden, net nu we ook ons 225-jarig bestaan vieren. De biodiversiteit bestuderen en bewaren blijft onze kerntaak alsook onze bezoekers het belang van biodiversiteit te tonen.”

- Steven Dessein, administrateur-generaal Plantentuin Meise


Meer dan 40 specialisten verzamelden in de Plantentuin om de lokale biodiversiteit in kaart te brengen tijdens een bioblitz. Samen met het publiek vonden ze meer dan 700 wilde soorten planten en dieren in het domein.

“Plantentuin Meise is een heel groot domein met een enorme variatie aan uitheemse en inheemse planten wat de mogelijkheid aan enorme biodiversiteit met zich mee brengt. De bioblitz was een leuk initiatief om dit te ontdekken. Het resulteerde in een groot aantal verschillende bladluizensoorten en zelfs drie soorten voor België die nooit eerder in België waren gevonden.”

- Dirk Baert, lid van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Entomologie en bladluisspecialist


“De nieuwe kennis vergaard tijdens deze bioblitz nemen we mee in het beheer van het domein waarbij we de unieke diversiteit aan habitats en soorten die dit historische domein van 92 hectare herbergt, proberen te bewaren.”

-  Sofie Meeus, onderzoeker en organisator Feest van de Biodiversiteit#HOMEsafari


Voor het derde jaar op rij riep Plantentuin Meise rond de Dag van de Biodiversiteit iedereen in België op om op #HOMEsafari te gaan en mee te helpen de biodiversiteit op de kaart te zetten met behulp van de app ObsIdentify. #HOMEsafari is een initiatief van Plantentuin Meise in samenwerking met Natuurpunt en Natagora - in het leven geroepen tijdens de lockdown in 2020. Na twee jaar van corona onzekerheid, konden er dit jaar weer grote groepsactiviteiten plaatsvinden en werden er ter gelegenheid van de Dag van de Biodiversiteit verspreid over het land verschillende safari’s en bioblitzen georganiseerd.

Koen Maes, hobby-mottenvanger moest echter noodgedwongen met zijn gezin in quarantaine en zette dan maar zijn nachtvlinderval op in de tuin. Op één nacht vond Koen 81 soorten nachtvlinders in zijn lichtval.

Ik mocht dan misschien wel ziek zijn, maar de kinderen hadden zich verheugd op "kamperen" en de nachtvlinderval stond klaar… De kinderen konden niet wachten tot de lamp werd aangestoken en profiteerden van de kans op wat langer te kunnen opblijven.

In de ochtend waren ze extra vroeg opgestaan om te komen kijken naar de buit en waren ze verwonderd door de soorten- en kleurenpracht.

Het is een heel nieuwe wereld voor hen, maar eigenlijk ook voor iedereen die normaal enkel overdag zijn tuin gebruikt.”
 

foto : Tijdens de #HOMEsafari in eigen tuin ontdekte Koen Maes meer dan 80 nachtvlindersoorten.

 

Perscontact: pers@plantentuinmeise.be