Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be
Persbericht
 

 #HOMEsafari 
Groot succes!

Meise, 25 mei 2020 - #HOMEsafari was een schot in de roos! Ondanks het iets koudere weer van afgelopen weekend, speurden veel mensen ijverig mee naar planten, insecten en andere dieren in en rond hun huis. Er waren dit weekend 3 000 nieuwe downloads van de app ObsIdentify. Dit leidde tot 67 000 soortenidentificaties waarvan 10 000 hun weg gevonden hebben naar de database van waarnemingen.be. 


En de winnaars zijn …
 
De zwartkop, een zangvogeltje, was de absolute winnaar van #HOMEsafari. De meest waargenomen plantensoort was het gewoon biggenkruid en het meest gespotte insect de fraaie schijnboktor. Meer informatie over deze soorten kan je weldra terugvinden op de website home-safari.be samen met andere opmerkelijke vondsten van het #HOMEsafari weekend. 

 
Samen voor Biodiversiteit 
 
Plantentuin Meise wilde met #HOMEsafari mensen overal in België stimuleren wetenschappelijke gegevens te verzamelen over de biodiversiteit in en rond hun kot. Al deze gegevens helpen de biodiversiteit van ons land beter te leren kennen zodat we die beter kunnen bewaren. Het beschermen van biodiversiteit is een collectieve verantwoordelijkheid waar we allemaal aan kunnen bijdragen. Maar wilde planten en dieren observeren met je smartphone is niet alleen nuttig, het bleek nog leuk ook!
 
Enkele reacties van enthousiaste deelnemers: 
“We vonden het  een nieuwe, leuke bezigheid en de kindjes leerden wat nieuwe plantjes en insecten kennen, dus opzet geslaagd!”  (Sofie)
“Dank je wel om #HOMEsafari te organiseren, ik heb me goed geamuseerd!” (Annick)
“Dank je wel voor dit leuke initiatief! En ook voor al het werk. :-)” (Annick)
 
Stadsflora voor de lage landen
 
Voor wie de smaak te pakken heeft om planten op de stoep te observeren, stelt Plantentuin Meise de gloednieuwe ‘Stadsflora van de Lage Landen’ voor. Dit naslagwerk zet 800 typische stadsplanten in de schijnwerpers met authentieke foto’s uit Vlaamse en Nederlandse steden. Het zijn de smaakmakers van de stadsflora. Dit zijn soorten met een eigen verhaal en een fascinerende historie; sommige zijn zelfs botanisch erfgoed. Dit boek geeft een andere kijk op de natuurlijke, stedelijke plantengroei. De flora is een metgezel en bondgenoot en gerealiseerd door de samenwerking met Plantentuin Meise. Vraag als journalist nu vast een recensie-exemplaar aan!

Een kennismaking met onbekende soorten  
                                                    
Onze steden zijn het domein van stadsplanten die er spontaan opkomen en hun eigen gang gaan. Dat brengt een onverwachte biodiversiteit. Driekwart van onze inheemse flora huist in onze steden. Omdat steden het groen nodig hebben om leefbaar en toekomstbestendig te zijn, neemt de interesse voor stadsflora steeds meer toe.
 
Dit boek is daarnaast een kennismaking met onbekende soorten zoals atlasreigersbek, hoge anemoon, vlakbekje en koraalhelmkruid. Speciaal voor dit boek zijn deze Nederlandse namen vastgesteld. Stadsflora geeft toegang tot 24 Vlaamse en Nederlandse steden, toont hun verscheidenheid en het onverwachte, met wandelingen en kijktips. De boodschap: ga eropuit en beleef onze dichtstbijzijnde natuur.
  
 
Samengevat:
  • De nieuwe groene basisgids over de stad als natuurgebied, nieuwe kijk op stadsflora
  • Meer dan 800 wilde stadsplanten met 80 recent ontdekte soorten
  • Met stadswandelingen en kijktips in 14 Nederlandse en 10 Vlaamse steden
Gegevens:
 
Verschijnt: 26 mei 2020
Prijs: € 27,5,-
Te koop via de webshop van Plantentuin Meise
Aantal pagina's: 448
Uitvoering: paperback
ISBN 978 90 5956 973 7
 
Info pers:           
                                    
Foto’s #HOMEsafari: https://drive.google.com/drive/folders/1yGYU2HR-bcWBLppFKLIwhpDsnbSxpBzu?usp=sharing
Foto's 'Stadsflora van de lage landen': https://drive.google.com/open?id=1YsV6rmUtk91bKTPd3XMNcyCra1VyEWGa
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

 
Voor meer informatie over het boek en het aanvragen van interviews of een recensie-exemplaar kan je contact opnemen met Laurie Branderhorst:
E: laurie.branderhorst@fontaineuitgevers.nl
T: +31 (0)20 5706 134