Sequoia

Drie soorten ‘sequoia’s’ in de Plantentuin… 

De watercipres (Metasequoia glyptostroboides) is een levend fossiel. Levende exemplaren van deze boom werden pas in 1941 in China ontdekt. In 1947 verzamelden plantkundigen grote hoeveelheden zaden. Ze verdeelden deze wereldwijd onder botanische tuinen, waaronder Plantentuin Meise. De watercipressen in de Culinaire Tuin zijn zaailingen van de in 1947 verzamelde zaden.

In 2020 herplantte de Plantentuin de Eredreef naar het Kasteel met watercipressen. De boom is winterhard, verdraagt droogte en past zich makkelijk aan de lokale omstandigheden aan. Een keuze voor de toekomst die rekening houdt met de klimaatverandering.

De mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) is de grootste en dikste boomsoort ter wereld. De soort komt van nature voor in Californië waar hij groeit op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada. De mammoetbomen in de Plantentuin zijn nog jong, ook al zijn ze meer dan 40 m hoog… Je vindt ze in de buurt van het Rododendronbos.  

Een pronkstuk van onze houtcollectie is de schijf van een mammoetboom die tijdens Expo 58 werd tentoongesteld. Je ontdekt ze bij de ingang van het HOUTlab. De boom was meer dan 2000 jaar oud toen hij werd geveld.

De kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) is dan weer de hoogste naaldboom ter wereld. Deze snelst groeiende boom in de Plantentuin is te bewonderen in de Naaldbomencollectie.