[Science News] - De korstmossencollectie van Plantentuin Meise groeit met 70.000 exemplaren!

ma 16 okt.

De herbariumcollectie van Plantentuin Meise omvat niet alleen uitgebreide verzamelingen vaatplanten, mossen, algen, slijmzwammen en paddenstoelen, maar ook een opmerkelijke verzameling korstmossen. Het BR Herbarium behoort tot de top 15 grootste ter wereld, met in totaal maar liefst 4.000.000 collectiestukken.

Sinds 2021 heeft de korstmossencollectie een aanzienlijke groei gekend, met een indrukwekkende toename van meer dan 70.000 nieuwe specimens. Hierdoor is het totale aantal specimens gestegen tot boven de 220.000. Deze 70.000 specimens zijn afkomstig uit twee belangrijke collecties: die van de Nederlandse lichenoloog Pieter van den Boom en de Luxemburgse lichenoloog Paul Diederich. Beide experts hebben specimens verzameld over de hele wereld, zowel tijdens eigen expedities als door uitwisseling met andere lichenologen.

Een opmerkelijk kenmerk van deze collecties is de aanwezigheid van meer dan 300 type-specimens. Dit materiaal is van onschatbare waarde geweest bij de beschrijving van pas ontdekte lichenensoorten. Bovendien bevatten de collecties talrijke exemplaren die zijn verzameld op locaties waar tot op heden weinig materiaal beschikbaar was, zoals Macaronesië, Papoea-Nieuw-Guinea en Mauritius. De collectie omvat tevens de grootste lichenenverzameling uit Portugal. Wat deze collectie nog uitzonderlijker maakt, is dat vrijwel alle tot nu toe bekende lichenensoorten wereldwijd vertegenwoordigd zijn, vaak met meerdere exemplaren.

Alle gegevens met betrekking tot deze specimens, waaronder informatie over de locatie, verzamelaar en datum van verzameling, zijn reeds opgenomen in een database en zullen binnenkort beschikbaar zijn voor download op ons virtuele herbarium, te vinden op www.botanicalcollections.be.

Zowel Pieter Van den Boom als Paul Diederich hebben in samenwerking met de lichenologen verbonden aan onze Plantentuin belangrijke wetenschappelijke studies gepubliceerd. Hun collectie vormt dan ook een essentiële basis voor wetenschappelijk onderzoek, variërend van morfologische analyse tot DNA-onderzoek.