[Science news] - Op zoek naar droogtetolerante bonen

do 28 okt.

Op 21 oktober opende de nieuwe Agro-Incubator van het VIB. Ook de Plantentuin gebruikt deze hoogtechnologische faciliteiten. We testen er zo’n 100-tal soorten wilde bonen op hun tolerantie tegen droogte.

De nieuwe VIB Agro-Incubator in Nevele heeft alle voorzieningen om hoogtechnologisch plantenonderzoek uit te voeren. Zo zijn de serres uitgerust met technologie die het gecontroleerd telen en het in detail beschrijven van de plantengroei mogelijk maakt. Op deze manier kunnen onderzoekers nagaan hoe een plant reageert op periodes van bijvoorbeeld droogte.

Op dit moment voert Plantentuin Meise in de Agro-Incubator, in samenwerking met VIB wetenschappers, onderzoek uit naar de droogtetolerantie van bonen, een belangrijke voedselbron voor miljoenen mensen wereldwijd. De Plantentuin beschikt over een unieke historische zaadcollectie bestaande uit 320 soorten wilde bonen. Ze werden verzameld in verschillende regio’s van de wereld. Momenteel testen we voor 92 soorten, en 2000 planten, hun gevoeligheid voor watertekorten om te begrijpen welke plantengenen precies verantwoordelijk zijn voor droogtetolerantie. Deze essentiële kennis rond de mechanismen van droogtetolerantie kunnen dan vertaald worden naar andere voedingsgewassen, zoals soja of maïs, om bij te dragen aan oplossingen voor het ontwikkelen van klimaatbestendige gewassen. 

Beelden van eenzelfde bonenplant vanuit verschillende hoeken en met verschillende camera’s als objectieve bron voor gedetailleerde data rond plant ontwikkeling

> Meer informatie rond de wilde bonen collectie vind je hier.