[Science news] - 2020 GBIF Ebbe Nielsen Challenge

wo 28 okt

Op 20.10.20 vond de prijsuitreiking plaats van de jaarlijkse GBIF Ebbe Nielsen Challenge. De prijs is een eerbetoon aan Dr Ebbe Schmidt Nielsen, een voortrekker binnen de domeinen van biosystematiek en bio-informatica. Hij was bovendien een van de grondleggers van het GBIF - Global Biodiversity Information Facility, een internationaal netwerk dat het openbaar maken van biodiversiteitsgegevens stimuleert. 


De hoofdprijs werd toegekend aan een internationaal team onder leiding van Ian Ondo, onderzoeksassistent aan de Royal Botanic Gardens in Kew, voor de ‘ShinyBIOMOD’ applicatie, die met een gebruiksvriendelijke interface toelaat om verspreidingsmodellen van soorten te maken en die stap-voor-stap door het proces gaat.

De gedeelde tweede prijs ging naar twee onderzoekers van Plantentuin Meise. Met zijn inzending voor het koppelen van wetenschappelijke plantennamen aan type specimens uit het herbarium automatiseert Maarten Trekels het proces van het samenbrengen van essentiële gegevens die nodig zijn voor taxonomisch onderzoek. Quentin Groom ontwikkelde de tool InteractIAS, die gegevens over interacties tussen soorten en verspreidingsgegevens combineert en visualiseert ter ondersteuning van risico-evaluaties van invasieve plantensoorten.


Plantentuin Meise is vereerd met deze prijs die het onderzoekswerk van twee briljante onderzoekers beloont. Innovatieve tools die biodiversiteitsgegevens openbaar maken zijn zonder twijfel waardevol voor wetenschappers, bio-informatici, cartografen en andere experts in biodiversiteit. 


Meer info : persbericht - GBIF Ebbe Nielsen Challenge