[Science news] - De diversiteit van de bossen in het zuidoosten van Madagaskar ontsluierd

vr 28 feb.

Madagaskar is een van de belangrijkste biodiversiteitshotspots ter wereld. Het eiland heeft nog steeds grote ongerepte tropische bossen die een unieke biodiversiteit herbergen, waaronder iconische baobabs en maki's. De bossen worden echter bedreigd door illegale houtkap en ontginning voor de landbouw, wat het in kaart brengen, inzamelen en beschrijven van de Malagassische diversiteit dringender maakt dan ooit.

Onderzoekers van Plantentuin Meise, het Muséum National d'Histoire Naturelle van Parijs en het Parc Botanique et Zoologique de Tsimbazazaza hebben samen een project opgezet om de diversiteit van drie belangrijke taxonomische groepen in Madagaskar te beschrijven: bloemplanten uit de orde Malvales, varens en korstmossen.

In november en december 2019 verkenden twee onderzoekers van de Plantentuin, in samenwerking met lokale plantkundigen en gidsen, het zuidoosten van Madagaskar. Ze onderzochten droge bossen, kustbossen, en het Andohahela Nationaal Park, dat een overgangszone bevat van droge habitats in het laagland naar tropische regenwouden in het hooggebergte. De klimatologische en hoogtegradiënt (van zeeniveau tot 1200 m) ondersteunt een brede waaier aan planten. De onderzoekers verzamelden meer dan 800 herbariumspecimens van ongeveer 400 soorten, ondanks de uitdagende omstandigheden van de afgelegen gebieden en het ongenadige klimaat. Door de hoge luchtvochtigheid dreigden onze herbariumspecimens te rotten en bloedzuigers waren alom aanwezig.

De collecties zullen worden bestudeerd met behulp van morfo-anatomische en moleculaire fylogenetische methodes. Deze studies zullen nieuwe inzichten opleveren over de oorsprong en evolutie van de biologische rijkdom van Madagaskar.