Musa n°58 - Zomer 2019

   
 

 • Flanders heritage venue
De Vlaamse minister van Toerisme en Toerisme Vlaanderen stelden op 26 februari 2019 de eerste 6 meetinglocaties voor die toetreden tot het netwerk van de 'Flanders heritage venues'. Dat is een netwerk van inspirerende meetinglocaties dat de lokale congresbureaus samen met Toerisme Vlaanderen uitbouwen en internationaal promoten.

De minister maakte ook 11 andere meetinglocaties bekend die in 2019 met het begeleidingstraject starten. Vlaanderen wil de komende jaren nog meer internationale congressen aantrekken. De 'Flanders heritage venues' spelen daarin een hoofdrol.

Plantentuin Meise is één van de 11 meetinglocaties met unieke erfgoedbeleving en professionele dienstverlening die in 2019 starten met het begeleidingstraject. Toerisme Vlaanderen geeft hierbij intensieve begeleiding om als meetinglocatie uit te groeien tot een heuse 'Flanders heritage venue'.

Meer info : http://www.flanderstoday.eu

 

 

 • Digitalisatie van 1,4 miljoen herbariumspecimens

Plantentuin Meise digitaliseerde de voorbije twee jaar 1,2 miljoen herbariumvellen en maakte ze online beschikbaar op www.botanicalcollections.be. Dit jaar zijn we gestart met een nieuw project, gefinancierd door de Vlaamse Overheid, om nog eens 1,4 miljoen specimens te digitaliseren.


Terwijl het eerste project specimens omvatte uit België en Afrika ten zuiden van de Sahara, richten we ons nu op specimens uit de rest van de wereld en op het macroalgenherbarium (zeewieren). Deze herbaria bevatten belangrijke collecties uit de 19e eeuw, zoals deze van Von Martius (1794-1868) en van Van Heurck (1838-1909), waarin zelfs een plantenspecimen zit dat werd ingezameld door Linnaeus.


De offerte is toegekend aan Picturae, het bedrijf dat ook het vorige digitalisatieproject uitvoerde. Het fotograferen start begin juni en zou in iets meer dan een jaar afgerond moeten zijn. Bijna gelijktijdig start ook het invoeren van de labelgegevens. Dit project zou klaar moeten zijn tegen oktober 2021, waarna ongeveer driekwart van de vier miljoen collectiestukken in ons herbarium zal gedigitaliseerd zijn.

 

 • Uitgestorven gewaande plant herontdekt dankzij digitaal herbarium

Sinds maart vorig jaar, is een deel van het gigantische herbarium van Plantentuin Meise online raadpleegbaar voor iedereen. Plantkundigen, zowel professionelen als gepassioneerde liefhebbers vinden sindsdien hun weg naar deze digitale herbariumcollectie. Zo ook Annelies Jacobs van Natuurpunt.

Haar oog viel op een herbariumexemplaar van knarkruid (Polycnemum majus) uit het herbarium van G. Dens, verzameld op 4 september 1866. Het betreft een soort die sinds 1946 op het Belgisch grondgebied als uitgestorven werd beschouwd. Maar er staat nog meer op het etiket. Het exemplaar werd verzameld door F. Crépin, specialist van de Belgische flora en voormalig directeur van de Plantentuin. Ook de exacte vindplaats is vermeld: "Côteaux schisteux. Rochefort, au lieu-dit le Tige". Ze bezocht met Steven Jacobs de plek waar deze plant werd verzameld en ja hoor, daar was tot ieders vreugde na meer dan 150 jaar nog steeds een relictpopulatie van deze soort aanwezig!

De herontdekking van deze soort, dankzij het digitaal herbarium botanicalcollections.be, toont het belang aan van een herbarium als referentiecollectie voor historische gegevens. Men kan dus op basis van de etiketgegevens de historische maar soms ook de huidige vindplaats van soorten achterhalen.


Meer info : Dumortiera 114

 

 • Internationale erkenning voor Plantentuin Meise!

BGCI (Botanic Gardens Conservation International) erkent Plantentuin Meise als een Advanced Conservation Practitioner of met andere woorden, Plantentuin Meise is een botanische tuin die op wereldschaal het verschil maakt als het gaat om het behoud van plantendiversiteit! Deze erkenning is slechts verleend aan 12 plantentuinen wereldwijd.


In het rapport kan je ondermeer lezen dat Plantentuin Meise maar liefst 1079 soorten planten in collectie heeft die in geen enkele andere Plantentuin bewaard worden en 3227 soorten planten die telkens in minder dan vijf botanische tuinen in de wereld bewaard worden. 285 soorten uit de collectie staan op de IUCN-lijst van wereldwijd bedreigde plantensoorten, 6 daarvan worden enkel in Meise gekoesterd en 39 hooguit in vijf andere tuinen.


Plantentuin Meise is vereerd met de erkenning van BGCI Advanced Conservation Practitioner en wordt door deze erkenning nog gesterkt om door te gaan met haar inspanningen voor de instandhouding van plantendiversiteit wereldwijd, via haar onderzoeksprogramma’s, collectiebeheer en via de bewustmaking van het grote publiek.

 

 • Nieuwe rozentuin
Op 5 juni werd de nieuwe Rozentuin in Plantentuin Meise feestelijk ingehuldigd. De tuin is geïnspireerd op een ontluikende roos en ontworpen in een eigentijds design. Twee spiralen vormen het hart van de 9000 m2 grote rozentuin. In het centrum van het hart bevindt zich een horizontale zonnewijzer, waarbij de bezoeker zelf de plaats van de wijzer kan innemen door op de juiste maand te gaan staan. De twee spiralen die vertrekken vanuit het centrum vertegenwoordigen elk een grote groep van wilde rozen en toont hun verwantschap. De zichtheuvel met een uitkijkpunt gemaakt uit cortenstaal, zorgt voor een krachtige lijn en laat de bezoeker genieten van een mooi uitzicht over de rozentuin en de verderop gelegen eikencollectie. De zichtheuvel, ingezaaid met natuurlijk grasland en de natuurlijke begroeide wadi’s aan de binnenkant ervan, zorgen voor een mooi contrast met het strakke ontwerp van het labyrint. De plantbedden aan de buitenzijde van de zichtheuvel stellen de kroonblaadjes van een roos voor. Zij vertellen het verhaal van de cultuurrozen.

Dit jaar zal het eigentijdse design de bezoeker zeker kunnen bekoren. De groei van de rozen kan nu volop starten en vanaf volgend jaar zullen de rozen de tuin helemaal tot zijn recht laten komen.

   
 
 

 • Parcours Planten op je bord (21.06.2019 - 31.08.2019)
 • Zomervakantieactiviteiten (29.06.2019 – 01.09.2019)
 • EXPO Kiezelwieren, kunst in een doosje van natuur (29.06.2019 – 01.12.2019)
 • EXPO Nachtvlinders in de spotlights (06.07 - 02.09.2019)
 • Wat zit er in mijn bier? (07.07.2019)
 • Er zit muziek in! zondagswandeling (04.08.2019)
 • Dauwwandeling (25.08.2019)
 • Wonderweekend (15.08.2019 – 18.08.2019
 • De Gevleugelde Nacht: (24.08.19)
 • Inheemse bomenparcours (01.09.2019 - 14.09.2019)
 • Historische wandeling op een zondag (01.09.2019)
 • Paddenstoelen zondagswandeling (06.10.2019)
 • EXPO Chrysanten (28.09.2019 – 13.10.2019)

> Al onze evenementen

 
 

 • De zonnehoed

Zonnehoed (Echinacea) uit de asterfamilie is een bladverliezende vaste plant, afkomstig uit Noord-Amerika. Deze plant kan een meter hoog worden en bloeit van juli tot einde september met mooie grote bloemen. Echinacea purpurea is de meest voorkomende soort. Er bestaan ontelbare cultivars (gekweekte variaties) met kleuren van wit tot geel en oranje, zuurstokroze tot paars, groen…


De naam Echinacea is afgeleid van het Griekse woord “echinos” dat egel betekent, en verwijst naar het stekelige uiterlijk van het bloemenhoofd. De grote bloem met een dik bol bloemenhart, omringd door een stralenkrans van horizontale, licht neerhangende lintbloempjes, lijkt op een zonnehoed. Op stevige lange bloemstelen staan deze zonnehoeden wekenlang mooi te pronken. Met hun prachtige kleuren en zoete geuren lokken ze bijen, vlinders en hommels.


In de nieuwe exotische border voor het plantenpaleis vind je twee cultivars van Echinacea purpurea, omringd door o.a. Kniphofia, Ligularia, Crocosmia. Echinacea angustifolia bloeit in de medicinale tuin.
De Noord-Amerikaanse indianen ontdekten de geneeskundige kracht van Echinacea en gebruikten hem bij de behandeling van allerlei infecties. Bij ons is deze medicinale plant vooral gekend voor zijn versterking van het immuunsysteem.

   
 

 • Eenjarigen in de tuin
Plantenkwekerij Silene is gespecialiseerd in eenjarige en tweejarige planten en biedt een groot assortiment zaden en planten aan, die je niet zomaar in elke tuin vindt. Subtiele mengelingen zoals de speciale bijenmix samengesteld uit honingbloemen die kleur brengen in jouw bloembedden en bloembakken, en die tegelijkertijd een gevarieerde bron van nectar zijn voor bijen.

Prijs: 20 EUR per pot zaden - 4 EUR per zakje

Te koop in de Tuinwinkel

 

 

 • Papiergamma Plantentuin Meise
In samenwerking met Redopapers biedt Plantentuin Meise je een nieuw gamma papierwaren aan gemaakt uit gerecycleerd papier van onze instelling. Mis dus onze blocnotes en notitieboekjes (in verschillende formaten) niet, waarvan de kaften geïllustreerd zijn met orchideeënaquarellen van Elisa Klopfenstein.

Prijs van notitieboekjes en blocnotes : 10 tot 12 €


Te koop in de Tuinwinkel

   
   

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie:

Voor dit nummer werden teksten aangeleverd door Leen De Bondt, Sofie De Smedt, Koen Es, Franck Hidvégi, Min Pauwels, Peter Roels, Manon van Hoye.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier.