Musa n°74 - Zomer 2023

 

 

 

 

 

 • Jaarverslag 2022

Plantentuin Meise heeft recent zijn jaarverslag 2022 gepubliceerd, waarin de laatste verwezenlijkingen en de viering van zijn 225ste verjaardag worden belicht. Gedurende de hele geschiedenis spelen het informeren van mensen over planten, plantenbescherming en botanisch onderzoek een centrale rol in de missie van de Plantentuin. 225 jaar Plantentuin, dit moest gevierd worden! Verschillende evenementen zoals een tentoonstelling over het verleden van de tuin, nationale en internationale bijeenkomsten en een personeelsfeest met een ‘gouden randje’ verhoogden het feestgevoel. De wetenschappers verbonden aan de Plantentuin waren ook zeer productief in 2022 en beschreven 100 soorten die nog onbekend waren voor de wetenschap. Zo droegen ze bij tot het documenteren van de biodiversiteit van de planeet.

Plantentuin Meise slaagde er ook in om externe financiering te verkrijgen voor vier, door de Europese Commissie gefinancierde projecten, waarvan de Plantentuin er één zal leiden. Bovendien krijgt het masterplan geleidelijk vorm, met het ambitieuze doel om in 2045 koolstofneutraal te zijn. In 2022 betekende de inhuldiging van de Eilandtuin een andere mijlpaal. Met zijn unieke architectuur zal hij binnenkort een grote collectie water - en oeverplanten, waaronder verschillende bedreigde, herbergen.

> Download het jaarverslag 2022
 

 

 • Korstmossen aan de Semois: 19 nieuwe soorten voor ons land

Recent bestudeerde één van onze wetenschappers korstmossen in het deel van de Semoisvallei tussen Bouillon en Bohan. Zijn studie bracht negentien soorten korstmossen en korstmossenpaddenstoelen aan het licht die nooit eerder in België waargenomen werden. De resultaten van deze studie kan je nalezen in het laatste nummer van het botanische tijdschrift 'Dumortiera', uitgegeven door Plantentuin Meise. De inventarisatie in dit deel van de Semoisvallei, onthulde in slechts enkele excursies een totaal van 335 soorten korstmossen en 24 soorten korstmospaddenstoelen, wat erop wijst dat verdere inventarisaties zullen leiden tot de ontdekking van nog meer soorten. Naast 19 soorten die nieuw zijn voor België, ontdekte de wetenschapper ook nieuwe lokalisaties voor verschillende korstmossen die voordien in België slechts van één of twee vindplaatsen bekend waren. Deze studie benadrukt het belang van de bescherming van oude bossen en rotsen, die belangrijk zijn voor de biodiversiteit en het behoud van soorten. De auteur van het artikel, Damien Ertz, korstmosspecialist van de Plantentuin, stelt voor om natuurreservaten in te stellen om bepaalde habitats te beschermen en om de houtkap op steile rotshellingen te beperken.

Het hele artikel en alle oudere nummers van Dumortiera kunnen online worden gedownload.

 

 

 • 14e Europese bijeenkomst van diatomisten
De 14e Europese bijeenkomst van diatomisten ging door van 9 tot 11 mei 2023 in Plantentuin Meise. Diatomisten zijn wetenschappers gespecialiseerd in het onderzoek naar eencellige kiezelwieren. Ze kwamen in grote getale (120) uit verschillende delen van Europa en zelfs daarbuiten de verschillende aspecten van hun onderzoek bespreken zoals morfologie, taxonomie, biogeografie, fysiologie en ecologie. De conferentie werd georganiseerd ter nagedachtenis aan Luc Ector, die in april 2022 overleed. Het symposium omvatte tal van keynote lezingen, informele discussies en posterpresentaties, en bood een platform voor onderzoekers om ideeën uit te wisselen en samenwerkingen te bevorderen. Het doel van de conferentie was om bij te dragen aan een beter begrip van deze microscopische organismen en hun belang in de natuur.
 

 

 • Alle plantencollecties van ons land voortaan op één website
Botanische tuinen krijgen vaak vragen over de aan- of afwezigheid van een bepaalde plantensoort in hun collecties. Vanaf nu kan elke plantenliefhebber in een paar klikken te weten komen waar zijn favoriete plant in de collecties groeit. De 25 botanische tuinen en arboreta van het land hebben hun plantencollecties - niet minder dan 83.000 planten van 25.000 verschillende soorten en variëteiten - online gezet op één enkel platform: botanicalcollections.be. Voer de naam van een plant in en kijk in welke botanische tuin of arboretum je de plant kunt ontdekken. Afhankelijk van de tuin en de grootte van de tuin of het arboretum is er ook informatie beschikbaar over de precieze locatie van de plant in de betreffende tuin. Er zijn ook een aantal afbeeldingen beschikbaar, zodat je snel kunt zien om welke plant het gaat. Naast informatie en de locatie van levende planten, presenteert botanicalcollections.be ook scans van bijna 3 miljoen herbariumspecimens, een werk in uitvoering dat ook als doel heeft om de verschillende herbariums van het land samen te brengen op één platform. Een fantastische tool die zowel wetenschappers als plantenliefhebbers en tuiniers zal plezieren!
 

 

 • De Plantentuin steunen ook als je er niet meer bent

Heb je al ooit eens nagedacht over hoe je een goed doel kunt steunen, zelfs nadat je er niet meer bent? Plantentuin Meise is sinds kort lid van testament.be, een organisatie die gespecialiseerd is in het faciliteren van legaten aan goede doelen. Dankzij dit gespecialiseerde platform is het nu mogelijk om de Plantentuin in uw testament op te nemen door een legaat te maken dat bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit van planten. Of het nu gaat om steun aan botanisch onderzoek, het behoud van bedreigde soorten of publiekseducatie, donateurs kunnen kiezen hoe hun nalatenschap ten goede komt aan het behoud van biodiversiteit.

Door te overwegen om de waarden en missies van de Plantentuin te steunen, zelfs nadat we er niet meer zijn, kunnen we onze liefde voor de natuur omzetten in een concrete actie, zodat toekomstige generaties de kans krijgen om de schoonheid en rijkdom van de plantenwereld te ontdekken en te waarderen.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

     
 
 

 

 

 

 • Zomerwandeling (21/06/2​3 - 20/09/23​)
 • Zomerwandeling met Koning Amaryllo (21/06/2​3 - 20/09/23​)
 • Kamerkoor Helicante - Zomerconcert (25/06/23)
 • 50 kistjes 'Groen om te doen' - (01/07/23 - 31/08/2023)
 • Masterclass: Natuurtekenen voor liefhebbers en gevorderden (24/06/23, 23/09/23)
 • Workshop: Natuurtekenen voor liefhebbers (24/09/23)
 • Expo "Waar we vorige zomer waren" (Tot  27/09/23)
 • Expo "Portretten van bedreigde planten" (Tot 17/09/23)
 • Bosbaden (10/09)
 • Kookworkshops (17/07, 24/08, 08/09, 22/09/23)
 • Schatten van vlieg in de Plantentuin (01/07 - 31/08/23)
 • GPS-zoektocht (tot 31/12/​23​​)

> Al onze evenementen

 
 

 

 

 

 

 

 • Begonia

Begonia’s komen van nature voor in Midden- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Zuid-Azië. Het plantengeslacht is vernoemd naar Michel Bégon, een voormalig gouverneur van Haïti. Met 1400 wilde soorten behoort Begonia tot één van de grootste plantengeslachten die er zijn. Alle begonia’s hebben een typische vlezige stengel en meestal een asymmetrisch blad. Ze groeien voornamelijk in de ondergroei van (sub)tropische bossen, maar er zijn ook epifyten die leven op de takken van bomen en enkele klimmers. Uit de wilde soorten zijn veel cultuurvariëteiten ontstaan die onderverdeeld worden in bladbegonia’s en bloeiende tuin- en knolbegonia’s.

Bladbegonia’s werden gevormd door kruisingen van Begonia rex uit het Indische Assam. De fluwelige bladeren hebben fraaie bladpatronen in rood, roze, zilver en metaaltinten. Deze kunstige begonia’s brengen als kamerplanten een stukje regenwoud in de huiskamer.

Knolbegonia’s stammen af van soorten uit de Andes zoals Begonia boliviensis. Het zijn pot- en borderplanten, ze zorgen voor kleurspektakel van de lente tot ver in oktober met felle kleuren of subtiele pasteltinten.

Op de begoniavelden rond de Oost-Vlaamse gemeente Lochristi worden knolbegonia’s gekweekt, voornamelijk voor export. Ze zijn samen met dahlia’s de belangrijkste bloemen van het tweejaarlijks bloementapijt op de Grote Markt van Brussel. Om het Brussels bloementapijt in 2022 te realiseren werd een half miljoen begonia’s gebruikt.

Ga in het Plantenpaleis op zoek naar Begonia (Rex-hybride) Königers, B. pustulata, B. masoniana, B. strigillosa en de vele andere, en laat je betoveren door deze plant-kunstwerkjes. In de Tuinwinkel worden enkele prachtige begoniasoorten te koop aangeboden.
 

 

De Tuinwinkel aan Ingang Keizerin Charlotte is de ideale plek om toffe geschenken te kopen voor jezelf of om weg te geven: boeken of speelgoed voor kinderen, zaden en tuingereedschap, planten voor binnen of buiten, mooie decoratieve of gebruiksvoorwerpen voor in huis...

 

 

 • De taal van Bloemen

In de Victoriaanse tijd communiceerden geliefden stiekem met elkaar door middel van bloemen. Elke bloem heeft zijn eigen betekenis. Als je deze betekenissen kent, kun je ze gebruiken om anderen een origineel cadeau te geven met een mooie boodschap. Veer&Moon biedt een assortiment producten gebaseerd op de Victoriaanse bloementaal: zakjes zaad (€3,95), thee (€6,50), ansichtkaarten (€11,50) en notitieboekjes (€13,95).

Te koop in de Tuinwinkel

 

 

 • Drinkbakken voor vogels

De zomer wordt mooi, de zomer wordt heet! En vogels zullen meer dan ooit water nodig hebben. De Tuinwinkel heeft een assortiment prachtige ongeglazuurde of geglazuurde terracotta drinkbakken die je tuin zullen opfleuren terwijl ze tegelijk de vogels helpen hun dorst te lessen.

Prijzen: tussen €12 en €50, afhankelijk van het model.

Te koop in de Tuinwinkel

 

   
   

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie:

Voor dit nummer werden teksten aangeleverd door Koen Es, Franck Hidvégi, Min Pauwels, Barbara Puttemans, Manon van Hoye, Saskia Verhaert.


Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wil je ook graag Musa ontvangen, klik hier.