Musa n°77 - Lente 2024

 

 

 

 

 

  • Seizoen Nederlandstalige scholenworkshops van start!

De eerste lagere-schoolklasjes zijn gestart met zaaien in de Culinaire Tuin en gaven zo de aftrap voor het nieuwe workshopseizoen in Plantentuin Meise. In het voorjaar ontvangen we bijna dagelijks klassen voor de workshop 'Er zoemt iets in de Plantentuin'. Deze workshop over bijen en andere bestuivers gaat door in de ruime omgeving van de bijenhal. In de buurt van de beek Machoechel kan je middelbare scholen druk in de weer zien met meetapparatuur en kwadranten tijdens een biotoopstudie.

In het HOUTlab ontvangen we enthousiaste toekomstige houtbewerkers voor de workshop ‘Into the WOOD’ waar ze kennismaken met courante houtsoorten en hun toepassingen. Voor richtingen met finaliteit doorstroom (het aso van vroeger) testen we momenteel de workshop 'de SEQUOIA-challenge' uit over watertransport in bomen.

> Meer info.

 

 

  • De bosbaden zijn terug in de Plantentuin

Schenk jezelf (of iemand anders) een een cadeau en proef met al je zintuigen van een bosbad in Plantentuin Meise. Onder leiding van de eerste gecertificeerde nature and forest therapy guide in België, Ann Tilmann, dompel je je onder in de prachtige natuur van de Plantentuin. Betoverd door de eenvoud en het moment ervaar je de helende werking van de natuur. Wetenschappelijk onderzoek uit Japan en Zuid-Korea liegt er niet om: enkele uren met volle aandacht in het in het bos toeven geeft niet alleen aangename gevoelens van rust en veiligheid, het verlaagt de bloeddruk, hartslag en spanning in het lichaam.

Dompel jezelf onder in de sfeer van het bos en gebruik al je zintuigen om de kracht van een boswandeling op de sterkst mogelijke manier te ervaren. Benieuwd? Schrijf je snel in voor deze unieke ervaring.

Volgende bosbaden : zondag 21 april & zondag 16 juni

 

 

  • Botanische lente

De lente is aangebroken en dat geeft zin om prachtige wandelingen in de natuur te maken en planten te ontdekken. De nieuwe editie van de Flora van België, onlangs gepubliceerd door de Plantentuin, is het perfecte hulpmiddel om planten te kunnen opzoeken. Bij elke nieuwe editie besteedt de Plantentuin uitermate veel zorg aan de veranderingen die zijn opgetreden op gebied van verspreiding, naamgeving en classificatie maar ook op vlak van nieuwe plantensoorten. Zo blijft dit naslagwerk het meest accurate en meest complete voor ons grondgebied. Deze editie kreeg bovendien een compleet nieuwe look, honderden nieuwe illustraties en gebruiksvriendelijke determinatiesleutels die je helpen plantensoorten op naam te brengen.

Deze nieuwe Flora is de ideale aanvulling op het rijk geïllustreerde boek 'Wilde planten van de Benelux, een veldgids', ook uitgegeven door Plantentuin Meise. Het omvat meer dan 1300 soorten wilde planten. De gemakkelijk te gebruiken determinatiesleutels en heldere beknopte beschrijvingen, de kleurenfoto’s en de verspreidingskaarten maken het identificeren van de verschillende soorten eenvoudig. Deze veldgids is de perfecte metgezel voor beginnende botanici en wandelaars die de verrassend rijke flora van bij ons willen ontdekken.

Deze twee boeken zijn te koop in onze Tuinwinkel of via onze webshop.

 

 

  • Plantentuin bekroond met label Grееn Kеy

Begin 2024 ontving Plantentuin Meise, samen met 24 andere toeristische bedrijven in Vlaanderen, het prestigieuze duurzaamheidslabel Green Key. Deze erkenning markeert een belangrijke stap in de groei van duurzaam toerisme in de regio. 

Om het label te verkrijgen, moeten de ondernemingen voldoen aan strikte normen op het vlak van milieu en duurzaamheid. 

Green Key is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education (FEE), in Vlaanderen gecoördineerd door GoodPlanet Belgium, met steun van Toerisme Vlaanderen. Green Key wijst de weg naar duurzaam toerisme, recreatie en duurzame vergaderruimtes. Het internationale Green Key label omvat meer dan 300 B&B"s en vakantiewoningen, hotels en campings, vakantiecentra en -parken, restaurants en attracties, jeugdherbergen en meeting centers in België. 

De voortdurende inspanningen van Plantentuin Meise op het vlak van duurzaamheid hebben geleid tot het verkrijgen van het Green Key-label. Voor de Plantentuin is dit label zowel een erkenning van het werk dat is gedaan in het kader van het masterplan als een aanmoediging om door te gaan met de inspanningen om zich verder duurzaam en milieubewust te ontwikkelen. 

 

 

  • Expo: Belgische plantenjagers, vergeten gezichten uit de 19e eeuw

Ontdek tot en met 14 april in de Plantentuin de fascinerende tentoonstelling over Belgische plantenjagers uit de 19e eeuw. In die periode ontstond het nieuwe beroep 'plantenjager'. Wat zij verzamelden, droeg bij tot het wereldwijde succes van de Belgische horticultuur. Je zal kennismaken met wat er zich afspeelde tijdens het ontstaan van België, met de betrokkenheid van de bourgeoisie bij de ontwikkeling van de horticultuur en je treedt in de voetsporen van de avonturiers-onderzoekers die op ontdekkingsreis gingen naar Latijns Amerika.

De tentoonstelling toont ook de evolutie van deze botanische ontdekkingsreizen. Onder impuls van de Belgische staat en later de privésector, werden tal van bedrijven opgericht die tropische planten invoerden en verder opkweekten. Je ontdekt de namen van de grote Belgische verzamelaars, maar ook die van hun mecenassen, werkgevers, politici en rijke verzamelaars die hun stempel hebben gedrukt op deze botanische zoektocht.

Het bezoek aan de expo is inbegrepen in het toegangsticket voor de Plantentuin.

 

 

  • Innovatieve houttracering na de invasie in Oekraïne

Het behoud van bossen is wereldwijd een prioriteit geworden. Ontbossing en illegale houthandel blijven hardnekkige problemen die bosecosystemen bedreigen. Onderzoekers hebben innovatieve wetenschappelijke methoden om de herkomst van hout te identificeren, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature Plants.

Het onderzoek leidde tot het opzetten van een uitgebreide referentiedatabase over Oost-Europees hout, waaronder berk, beuk, den en eik, afgestemd op producten die onder sancties vielen na de invasie in Oekraïne. Deze gegevens hielpen bij de ontwikkeling van methoden om de authenticiteit van de herkomst van hout te verifiëren en zelfs de locatie van de houtkap nauwkeurig te achterhalen.

"We zijn verheugd deze belangrijke vooruitgang in de strijd tegen illegale houthandel te kunnen presenteren," zegt Victor Deklerck, directeur wetenschap bij World Forest ID, gevestigd in Plantentuin Meise. "Onze methoden bieden een concrete oplossing om ervoor te zorgen dat het gebruikte hout afkomstig is van legale en duurzaam beheerde bronnen, en dragen zo bij aan het behoud van deze kostbare bosecosystemen." Dankzij deze nieuwe wetenschappelijke methoden vonden inspecteurs van de Belgische Federale Overheidsdienst (FOD) Leefmilieu onlangs bewijzen dat er Russisch hout werd geïmporteerd ondanks het embargo.

     
 
 

  • Lentewandeling (21/03/24 - 20/06/24)
  • Lente-avonturen met koning Amaryllo (21/03/24 - 20/06/24)
  • De allerleukste paasspeurtocht van het land! (30/03/24 - 14/04/24)
  • Expo: Belgische plantenjagers uit de 19e eeuw (8/01/24 - 14/04/24)
  • Expo: Oog in oog (11/11/23 - 31/03/24)
  • Luxe Paasontbijtbuffet (31/03 & 01/04/24)
  • Masterclass: Natuurtekenen voor gevorderden en liefhebbers met Marijke Meersman (20/04/24)
  • Workshop: Natuurtekenen voor beginners (21/04/24)
  • Bosbaden - Proef met al je zintuigen (21/04/24 – 20/10/24)
  • Kookworkshops (08 & 22/05, 06/06/24)
  • Workshop: Macro- en veldfotografie (11/05/24)
  • Ontwerp je eigen botanische wenskaarten (25/05/24)
  • Jouw baby op onze reuzenwaterlelie (19/06/24)
  • GPS-zoektocht (tot en met 31/12/24)

> Al onze evenementen

 
 

 

Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

pjt56 ---, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

  • Capsicum

Het plantengeslacht Capsicum uit de nachtschadefamilie omvat alle soorten chilipepers en paprika’s en komt van oorsprong uit Mexico en de Caraïben. De planten behoren tot de oudste landbouwgewassen ter wereld. Columbus was in 1492 op zoek naar de dure smaakmaker peper van de tropische peperplant Piper nigrum maar vond Capsicum. Zo kwamen de zaden terecht in Europa en werden ze verder verspreid naar Azië en Afrika. De drie belangrijkste geteelde soorten zijn Capsicum annuum, C. frutescens en C. chinense, wereldwijd zijn er meer dan 3000 variëteiten.  

Er zijn verschillende kweekvormen, van éénjarige soorten tot meerjarige struiken van bijna 2 m hoog. De vruchten zijn hol met talrijke zaden op vlezige tussenschotten. De cultivars variëren in grootte, kleur (rood, geel, paars, …), vorm en pikantheid van de vruchten. De inhoudsstof capsaïcine zit in het vruchtvlees en de zaadjes van de pikante soorten en is  verantwoordelijk voor de pittigheid en ook voor de gezondheidsvoordelen.  

De sterktepikantheid van pepers wordt gemeten aan de hand van hun capsaïcine-gehalte op de schaal van Scoville. Zoete paprika’s hebben een waarde van 0 SHU (SHU = Scoville Heat Units), een gerecht wordt door Belgen als pittig ervaren rond 500 – 1000 SHU. Tabasco heeft tot 5000 SHU. Capsicum chinense ‘Carolina Reaper’ was tot oktober 2023 wereldrecordhouder met 1,5 miljoen SHU. Nu staat de cultivar ‘Pepper X’ aan de top van de schaal met een SHU van 2,69 miljoen.   

De vruchten worden zowel vers als in poedervorm (cayennepeper, chilipoeder, paprikapoeder, …) gebruikt. De zoete en scherpe cultivars bekleden een belangrijke plaats in de tropische en mediterrane keuken. Mexico spant de kroon met het hoogst aantal gegeten chilipepers: 1 chili/persoon/dag. In India is het een hoofdingrediënt in curry’s en ook in Thailand is het een belangrijke specerij. De pikante soorten zijn in de tropen een belangrijk bewaarmiddel voor vlees. 

Capsaïcine verwerkt in zalven heeft een pijnstillend, verwarmend en/of lokaal bloedsomloopverhogend effect. Inwendig werkt het eetlustopwekkend. Pepperspray, ook gemaakt van chilipepers, was al gekend bij de Maya-indianen. 

In het Dahlgrenarboretum en in het Plantenpaleis groeien cultivars van Capsicum o.a. de zeer pittige ‘Carolina Reaper’ met hele kleine rode vruchten.

 

 

De Tuinwinkel aan Ingang Keizerin Charlotte is de ideale plek om toffe geschenken te kopen voor jezelf of om weg te geven: boeken of speelgoed voor kinderen, zaden en tuingereedschap, planten voor binnen of buiten, mooie decoratieve of gebruiksvoorwerpen voor in huis...

 

 

  • Semailles

Het is lente en het zaai- en plantseizoen begint! Ontdek onze uitgebreide selectie zaden van Semailles, een familiebedrijf dat bijna 750 soorten biologische, reproduceerbare zaden aanbiedt. Semailles is gespecialiseerd in oude groentesoorten, aromatische planten en bloemen en biedt lokaal geproduceerde zaden die perfect zijn aangepast aan onze omgeving. Door voor onze zaden te kiezen, help je mee aan het behoud van een kostbaar natuurlijk erfgoed.

Prijs: vanaf €3.20

Te koop in de Tuinwinkel

 

 

  • Alles voor een droomtuin!

In onze Tuinwinkel vind je een ruim assortiment kwaliteitsgereedschap voor de tuin van het merk De Pypere. Zij vervaardigen tuingereedschap van zeer goede kwaliteit, dat je met plezier gebruikt tijdens het hele tuinseizoen. Van spitvorken en plantschopjes tot harken en tuinhandschoenen, je vindt er alles wat je nodig hebt om een mooie tuin aan te leggen en te onderhouden. En vergeet in de Tuinwinkel zeker niet een kijkje te nemen in onze afdeling seizoensplanten, voor dat ene pareltje waar je al even naar op zoek bent.

Prijs: van €20 tot €65, afhankelijk van het gereedschap

Te koop in de Tuinwinkel

 

 

 
   
   

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie:

Voor dit nummer werden teksten aangeleverd door Lander Blommaert, Eline Botte, Valérie Charavel, Victor Declerck, Koen Es, Franck Hidvégi, Min Pauwels, Barbara Puttemans, Manon van Hoye.


Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wil je ook graag Musa ontvangen, klik hier.