Musa n°66 - Zomer 2021

   
 

 • Overzicht 2020 en vooruitblik 2021

Het jaarverslag 2020 is net van de pers gerold. Het was geen makkelijk jaar, omwille van redenen die we allemaal kennen. Niettegenstaande de moeilijkheden en de voortdurende inspanningen om zich aan de steeds wisselende Covid-19 voorschriften aan te passen, is de Plantentuin trots op de bereikte resultaten. Personeel en vrijwilligers hebben zich heel soepel opgesteld en een aantal hebben moeten telewerken. Ondanks twee maanden van sluiting en forse beperkingen tot het einde van het jaar, bleef de globale daling van de bezoekersaantallen beperkt tot 20%. Dit kregen we enkel voor mekaar dankzij het snel inspelen op opportuniteiten zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Op wetenschappelijk vlak was 2020 een succes. Het aantal publicaties in wetenschappelijke toptijdschriften steeg met 20% en het internationale gebruik van de collecties nam verder toe. Ook haalden we heel wat belangrijke projecten binnen, waaronder het infrastructuurproject DiSSCo, twee Europese projecten en twee klimaatprojecten. In dit jaarverslag zal je de vele realisaties van Plantentuin Meise in 2020 kunnen ontdekken.

In 2021 is de situatie geleidelijk aan weer normaal aan het worden en komt de ontwikkeling van de Plantentuin in een stroomversnelling terecht: twee gloednieuwe ingangen en nieuwe tuinen zijn aangelegd of in de afwerkingsfase (Culinaire Tuin, Kasteeltuin, Middeleeuwse Tuin, Geuren en -Kleurentuin). We hopen je snel te zien om deze nieuwigheden te ontdekken!

 

 

 • Van honingraat tot honingpot

In Wild Meise groeide de laatste jaren, traag maar gestaag, een waar bijendorp. Naast het steeds groeiende aantal bijenkasten voor honingbijen, kwam er in 2019 een reuzegrote bijenkorf bij. 

Ook de solitaire bijen worden niet vergeten. In een reuzenboek lees je alles over het leven van deze prachtige diertjes. Een bijenhotel, waar elk jaar opnieuw in de maand mei honderden kinderen van het basisonderwijs aan verderbouwen, biedt de wilde bijen een veilige nestplaats.  

In 2021 zag ons mini-imkermuseum het levenslicht. Een levensgrote afbeelding van een imker verwelkomt je aan de deur. Met foto’s en echt imkermateriaal wordt hier het verhaal ‘van honingraat tot honingpot’ verteld. 

Wist je trouwens dat onze imker Jan Van Malderen 100% Plantentuinhoning maakt? Een  heerlijk, eerlijk en gezond product, te koop in de Tuinwinkel. 

 
 • Nieuwe Expo “Straffe Koffie !”

Koffie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Koffie is niet alleen een zeer populaire drank, maar ook een van de belangrijkste handelsgoederen ter wereld. Het is ook de belangrijkste bron van inkomsten voor miljoenen gezinnen in veel landen in het Zuiden. De koffiefamilie (Rubiaceae), met name in Centraal-Afrika, is ook één van de belangrijkste onderzoeksthema's van Plantentuin Meise. Op 1 juli wordt in de Plantentuin een tentoonstelling geopend om het zwarte goud te vieren. De expo combineert geschiedenis, tradities, plantkunde en wetenschappelijk onderzoek en neemt je mee op een ontdekkingsreis naar de vele aspecten van koffie. Je zal ontdekken welke rol België speelde in de wetenschap en de handel. In het Plantenpaleis maak je ook kennis met de koffieboom en alternatieve dranken...

De expo loopt van 01/07/2021 tot 18/04/2022.

 

 • #HOMEsafari, groot succes

#HOMEsafari was een schot in de roos! Ondanks het regenachtige en koude weer tijdens het weekend van 22 en 23 mei, speurden meer dan 30 000 mensen ijverig mee naar planten, insecten en andere dieren in en rond hun huis. De app ObsIdentify kreeg er tijdens het #HOMEsafari weekend 13 670 nieuwe gebruikers bij. Dit leidde tot 173 766 soortenidentificaties waarvan 68 303 hun weg gevonden hebben naar de database van waarnemingen.be

De paardenbloem was de absolute winnaar van #HOMEsafari. De meest waargenomen insectensoort was het zevenstippelig lieveheersbeestje en de meest gespotte vogel de houtduif. Meer informatie over deze soorten kan je weldra terugvinden op de website home-safari.be samen met andere opmerkelijke vondsten van het #HOMEsafari weekend.

 

 

 

 • Een nieuwe website over myxomyceten

Ken je myxomyceten of slijmzwammen? Het zijn noch dieren, noch planten en ook geen zwammen … wat zijn ze dan wel? Myxomyceten zijn amoeben, eencellige organismen die, op een bepaald punt in hun cyclus, kunnen samensmelten en een met het blote oog waarneembare structuur vormen, plasmodium genaamd. ‘Myxo’ betekent gelatineachtig of slijmerig, verwijzend naar de textuur van het plasmodium. Zowel de amoeben als het plasmodium kunnen zich voeden met bacteriën, gisten, schimmelsporen enz. Plasmodia van bepaalde soorten kunnen tientallen centimeters groot worden en kunnen zelfs volledige paddenstoelen verorberen. Op een bepaald moment in hun levenscyclus, komen de plasmodia tot rust en vormen vruchtlichamen. Plasmodia en hun vruchtlichamen zijn vaak heel mooi, met veelvuldige vormen en prachtige kleuren. Myriam de Haan bestudeert deze organismen in Plantentuin Meise. Zij heeft zopas een website gelanceerd die gewijd is aan de soorten die je in België en de aangrenzende regio’s, kan vinden. Wij nodigen je uit om een digitale ontdekkingsreis te maken naar deze fascinerende amoeben ...

Meer info : https://sites.google.com/plantentuinmeise.be/myxo-be

   

 
 

Door de Covid 19-omstandigheden kunnen wij op dit moment geen zekerheid geven of bepaalde activiteiten kunnen doorgaan. Wij raden je aan om onze kalender op de website te raadplegen. Bedankt voor het begrip.

 • 50 kistjes groen … om samen te doen (01/07/21 - 31/08/21)
 • De Artistieke TuIn, Open Schilderdagen (20/07, 08/07, 05/08, 17/08/21)
 • Straffe Koffie ! (01/07/21- 18/04/22)
 • Zomer met Koning Amaryllo  (01/07/21 – 08/09/21)
 • Expo "Tussen natuur en cultuur" (01/05/21 - 30/06/21)
 • Kunsthappening Natuur in Miniatuur (15/05/21 – 22/11/21)
 • Bosbaden voor volwassen (04/07, 05/09)
 • Bosbaden voor kinderen (03/07, 04/09)
 • Kookworkshops in de Culinaire Tuin (05/07 - 30/08)
 • De mooiste fuchsia's van het land! (31/07/21 - 08/08/2021)
 • Wonderweekend (20 & 22/08/21)
 • Verwonder-Je-Voeten-Pad (15/03/21 - 15/11/21)
 • GPS-Zoektocht (het hele jaar door)

Koop een jaarkaart van de Plantentuin en bezoek ons een heel jaar lang of neem een MuseumPass waarmee je de Plantentuin en meer dan 170 andere Belgische musea kan bezoeken

> Bezoek onze website voor meer activiteiten

 

 

 • De judasboom

De judasboom (Cercis siliquastrum) is een bladverliezende loofboom uit de familie van de Vlinderbloemigen. Hij komt van nature voor in het oostelijk mediterrane gebied en het Midden-Oosten, daar kan hij tot 12 meter hoog worden. Volgens de overlevering zou Judas zich verhangen hebben aan deze boom. De soortnaam is afgeleid van siliquosum en betekent “peulendragend”.

Bomen en struiken uit de gematigde streken vormen bloemen vanuit nieuwe scheuten en knoppen, maar de judasboom is bijzonder: zijn bloemen groeien direct op de stam en op oudere twijgen. Deze bloei wordt cauliflorie of stambloei genoemd en komt voornamelijk voor bij tropische bomen. De judasboom is een zeldzaam voorbeeld van cauliflorie buiten de tropen. Hij bloeit midden mei met opvallend dichte bundels van paars-roze bloemen aan rode lange steeltjes: toefjes vlinderbloemen op het kale hout en op de stam. Daarna verschijnen de bladeren: rond tot niervormig, glanzend-donkergroen met dofblauwe onderzijde. De tot 12 cm lange peulen rijpen in september van groen naar rood en roodbruin, ze blijven vaak tot het volgende voorjaar hangen aan de stam. Het hele jaar rond is deze boom een bijzonder feest voor het oog.

De reden van de cauliflorie-bloei blijft een mysterie. Het zou een evolutionaire aanpassing zijn om bestuivers gemakkelijker toegang te geven tot bloemen en vruchten. Bomen kunnen ook grote vruchten dragen, die te zwaar zijn voor jonge takken. De vruchten van jackfruit (Artocarpus heterophyllus) bijvoorbeeld wegen tot 55 kg!

De mooie judasboom staat bij de Oranjerie. Andere stambloeiers vind je in het Plantenpaleis: Goethea strictiflora uit de Kaasjeskruidfamilie met prachtige rode bloemen kan je niet missen vlak bij de ingang in de Regenwoudkas en met een beetje zoeken zie je bloemen op de stam van de cacaoboom (Theobroma cacao).

 

 

 

 • Natuur in Miniatuur

In de Plantentuin vindt momenteel de kunsthappening "Natuur in Miniatuur" plaats. Marijke Meersman zal enkele vrijdagen per maand aanwezig zijn. Dit is een unieke gelegenheid om de kunstenaar te ontmoeten en in onze winkel het tentoonstellingsboek te kopen, dat 100 illustraties bevat en 100 anekdotes en tips over kunst, wetenschap, geschiedenis en filatelie. In onze winkel vind je ook postzegels en First Day Sheets van Marijke Meersman, maar ook van Sven Bellanger, botanisch illustrator van Plantentuin Meise!

Prijs: boek (35 €), postzegelvellen (10,70 € / vel) en First Day Sheets (6,95 €)


Te koop in de Tuinwinkel

 

 

 • Gili, het natuurlijke elixir

Heb je dorst? Ontdek in onze winkel Gili, een heerlijk concentraat op basis van biologische gember met een subtiel vleugje citroen voor een pittige en verkwikkende smaak. Een 100% biologisch - 0% alcohol drankje dat je immuunsysteem, je energie en je geest zal stimuleren.

Verkrijgbaar in flessen van 700 ml (22,93 €) en 60 ml (3,95 €).


Te koop in de Tuinwinkel

   
   

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie:

Voor dit nummer werden teksten aangeleverd door Myriam de Haan, Koen Es, Franck Hidvégi, Jutta Kleber, Min Pauwels, Barbara Puttemans, Manon van Hoye.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wil je Musa ook ontvangen, klik hier.