Persbericht
 

NATUUR IN MINIATUUR
Kunsthappening met illustraties van Marijke Meersman

 

een cultuurdag - een kasteelexpo - een kortfilm - een wandelexpo - een boek
 

Meise, 15 mei 2021 - Gisteren opende Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, de kunsthappening 'Natuur in Miniatuur' van illustratrice Marijke Meersman. De expo loopt van 15 mei tot 22 november in Plantentuin Meise.

De rode draad zijn de natuurtekeningen van Marijke Meersman. De aanleiding van deze kunsthappening is de 100ste postzegelillustratie die Marijke creëerde voor bpost. Iedereen is vertrouwd met de vlinders, bloemen en vruchten die we elke dag op onze enveloppen kleven; iedereen heeft zonder het te beseffen wel een 'Marijke Meersman' in huis. In Plantentuin Meise krijg je de originele werken te zien in een kunstzinnige tentoonstelling. 

Minister Diependaele: "Deze tentoonstelling is groots in alle opzichten: de kunstwerken van Marijke Meersman zijn stuk voor stuk pareltjes die een verhaal vertellen. Een betere omgeving om deze werken tot leven te laten komen is ondenkbaar: temidden van de prachtige natuur en de vele erfgoedgebouwen die de Plantentuin rijk is, voegen Marijkes kunstwerken een mooie laag toe aan het verhaal dat hier al eeuwen verteld wordt. Ze koesteren het aanwezige erfgoed en nemen het letterlijk onder de vleugels.”


Een aantal van deze werken komen tot leven in een reuzengroot 3D-model. Je hoeft er dus geen vergrootglas voor te gebruiken! De reuzegrote 3D-modellen staan her en der verspreid in de Plantentuin. Je kan het een wandelexpo noemen, waarbij je op eigen tempo van het ene geschilderde natuurwonder naar het andere stapt. In de kasteelexpo ontdek je de illustraties van Marijke Meersman zelf. Een getekende planten- en dierenweelde! Een kortfilm in de kasteelexpo vormt een fijn pauzemoment. Deze  animatiefilm  is speciaal voor deze expo gemaakt.
 
Een kunsthappening maar ook een boek
Het boek, ‘Marijke Meersman, Natuur in Miniatuur / La Nature en Miniature’ is een tweetalige uitgave. Bij alle, ons zo vertrouwde postzegels, werd een korte beschrijving van plant of dier gegeven. Het verband tussen kunst, natuur, filatelie, wetenschap en geschiedenis maakt van dit boek een totaalbeleving (ISBN: 9789464079678 - NUR: 640 / 420 / 430  -  Depotnummer: D/2021/Marijke Meersman, uitgever).

Het boek is te koop in de Tuinwinkel van de Plantentuin of op www.marijkemeersman.be