Getuige van een rijke geschiedenis

Kasteel van Bouchout

Ons verhaal start in de 12e eeuw bij de ridders van Bouchout. Uit die tijd stamt de vierkante toren die er vandaag nog staat. Later groeide het kasteel uit tot een heuse burcht. De bewoners waren notabelen, die mee hun stempel drukten op de Belgische geschiedenis. Rond de Franse Revolutie werd het kasteel grondig verbouwd. Het kasteeldomein transformeerde tot een Engelse landschapstuin met exotische planten uit de nieuwe wereld, vijvers en ‘folly’s’. Je vindt hier vandaag nog heel wat van terug. 

Een kleine eeuw later trok de zus van koning Leopold II, 'keizerin' Charlotte, de weduwe van Maximiliaan van Oostenrijk, keizer van Mexico, erin. Zij liet het domein verfraaien met bijzondere bomen.In 1939 streek de Plantentuin hier neer.

In het kasteel loopt een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het domein en zijn bewoners.  Je kan de donjon bezoeken en vanop het dakterras heb je een schitterend uitzicht. De toegang tot het kasteel is inbegrepen in het toegangsticket van de Plantentuin.