Persbericht


Plantentuin Meise publiceert zijn jaarverslag 2023

Een mooi overzicht van de verwezenlijkingen en een blik op de toekomstplannen van de Plantentuin

Onze wetenschappers coördineerden herbebossingsprojecten in de Democratische Republiek Congo, zetten de zadenbank in voor het onderzoek naar de aanpassingen bij planten aan klimaatverandering en kregen nieuwe inzichten in de genetische diversiteit van wilde populaties van robustakoffie. Beter behoud en verbeterd commercieel gebruik van deze koffiesoort wordt daardoor mogelijk. Steven Dessein, administrateur-generaal van de Plantentuin, beaamt: “De Plantentuin is in tien jaar gegroeid tot een belangrijke wetenschappelijke speler die antwoorden wil geven op maatschappelijke uitdagingen via educatie, onderzoek en collecties.”

Indrukwekkende groei aantal bezoekers

De uitvoering van het masterplan ging onverminderd door. De herontwikkeling van de mediterrane kas en het nevelwoud vormden het hoogtepunt van de renovatie van het kassencomplex van het Plantenpaleis, die ongeveer twintig jaar geleden begon.  

Dat blijkt ook uit het bezoekersaantal. Plantentuin Meise wordt voor de bezoekers alsmaar aantrekkelijker. Alle nieuwe verwezenlijkingen blijken in de smaak te vallen, want de bezoekersaantallen blijven groeien: van iets meer dan 183.000 in 2019 naar 246.000 dit jaar. Een trend die zich voortzet: in tien jaar tijd verdubbelde het aantal bezoekers.

Wat de toekomstplannen betreft zijn de ingebruikname van het nieuwe serrecomplex de Groene Ark, het nieuwe onderkomen voor de zadenbank en de nieuwe bezoekersparking alvast drie mijlpalen voor 2024. Ondertussen startte ook de renovatie van het Pachthof. Dat zal in 2025 het nieuwe horecapunt van de Plantentuin zijn.

De Plantentuin gaat gestaag door met het verbeteren van de bezoekerservaring om een topattractie te worden.

Lees het volledige jaarverslag hier.