Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be
Persbericht


Jaarverslag Plantentuin Meise 2022

 

Al 225 jaar staan planten centraal

Meise, 27 april 2023 - Het pas verschenen jaarverslag 2022 van Plantentuin Meise staat in het teken van de 225e verjaardag die de Plantentuin mocht vieren. 

Sinds de oprichting in 1797 is de Plantentuin verschillende keren verhuisd en heeft vele veranderingen ondergaan. Vandaag beheert de Vlaamse Gemeenschap in nauwe samenwerking met de Franse Gemeenschap de Plantentuin. En dit altijd in het teken van de missie: educatie rond planten, plantenconservatie en botanisch onderzoek. 

Plantentuin Meise heeft het 225-jarig jubileum op veel manieren gevierd. De Plantentuin kreeg in 2022 alvast een recordaantal van 245.521 bezoekers over de vloer. Zij konden genieten van onder andere een prachtige tentoonstelling over het verleden van de Plantentuin, aan de hand van fotografische glasplaten. Verschillende nationale en internationale bijeenkomsten demonstreerden de rol van de Plantentuin als ontmoetingsplaats voor de wetenschappelijke gemeenschap. 

De wetenschappers waren ook zeer productief. Ze beschreven niet minder dan 100 soorten die nieuw zijn voor de wetenschap, vaak gebaseerd op een grondige studie van het herbariummateriaal van de Plantentuin. Zo leverden ze een belangrijke bijdrage aan het documenteren van de biodiversiteit op aarde. Er bestaan talloze onbekende soorten in slecht onderzochte habitats, maar het verhaal van de eetbare ocote-paddenstoel in Mexico is opmerkelijk. Het vinden van een soort die lokaal bekend is en op de markt wordt gebracht, maar onbekend is bij de wetenschappelijke gemeenschap, herinnert ons eraan hoeveel er nog ontdekt moet worden. 

Onze onderzoekers verkregen ook op succesvolle wijze externe fondsen, waaronder vier projecten, gefinancierd door de Europese Commissie. 

De realisatie van het masterplan gaat ondertussen gestaag door. Een van de belangrijkste doelstellingen is om de Plantentuin in 2045 CO2-neutraal te maken. In 2022 was de opening van de Eilandtuin een andere grote realisatie. Met zijn unieke architectuur is het niet alleen een belangrijke toeristische trekpleister, maar zal het binnenkort ook een grote collectie bedreigde waterplanten herbergen.

In veel opzichten betekende 2022 een uitstekend jaar in de 225-jarige geschiedenis. De talrijke realisaties lukten enkel dankzij het enthousiasme en de inzet van de hele gemeenschap van Plantentuin Meise. 

 

Het jaarverslag kan gedownload worden via de website van de Plantentuin: www.plantentuinmeise.be