Al doende leren... voor het lager onderwijs

Een waaier aan workshops


Maak je keuze uit 5 workshops en 2 seizoensactiviteiten. Met boeiende verhalen en interactieve opdrachten maken onze ervaren animatoren je leerlingen wegwijs in de boeiende wereld van planten.


Tarieven:

  • € 105 per klas (max. 20 leerlingen) voor een workshop van 2 uur.
    Klasgroepen met max. 10 leerlingen krijgen 50% reductie.
  • €2 per kind voor de seizoensworkshops ('Er zoemt iets in de Plantentuin' en 'Het bos ondersteboven)
  • €240 per klas (max. 20 leerlingen) voor 6 sessies 'Zaaien, oogsten en proeven in de moestuin'.

De toegang tot de Plantentuin is in de prijs inbegrepen.

Bekijk hieronder het overzicht van de workshops.

Workshops

Njammie ... chocola! (Nieuw!)

Wie houdt er nu niet van chocolade? Iedereen, toch?
Maar wie weet er waar onze chocolade vandaan komt, en hoe de verschillende soorten chocolade gemaakt worden? 
De kinderen volgen de reis van de chocolade, van de cacaoboom in het verre Afrika tot de rekken van de supermarkt. Via rollenspellen leven ze zich in de rol van cacaoboerin of arbeider in de chocoladefabriek in. Ze discussiëren over eerlijke handel en over wie er hoeveel mag verdienen aan een reepje chocola. En ... ze maken helemaal zelf chocolade! 

Voor wie? 4de, 5de en 6de leerjaar
Wanneer? Deze workshop kan geboekt worden in november, december en januari

Zaaien, oogsten, proeven in de moestuin  

Kom met je klas moestuinieren en proeven in de culinaire tuin van Plantentuin Meise! Met de handen in de aarde ontdekken kinderen hoe groenten, kruiden, bessen ... groeien, hoe je ze moet verzorgen (zonder vergif te gebruiken!) en hoe ze smaken. Je kan kiezen uit 2 formules:

  1. Zes sessies met dezelfde klas. De kinderen komen om de 2 werken in de tuin, in de periode van maart tot juni. Tijdens de laatste sessie wordt er uitgebreid gekookt in de buitenkeuken.
  2. Eén losse workshop. Het accent ligt hier op tuinieren, maar in de mate van het mogelijke zal er ook een klein hapje of drankje bereid en geproefd worden. Deze optie kan gekozen worden in september en oktober. 

Voor wie? 1ste - 2de  - 3de graad

Ontdek het regenwoud

Heb jij vandaag al iets uit het regenwoud gegeten? Wat hebben choco en margarine te maken met het tropisch regenwoud? Op deze boeiende vragen kunnen leerlingen antwoorden na het eerste deel van de workshop. In het tweede deel zoeken ze uit hoe mensen en dieren tropische planten gebruiken en wat er allemaal misgaat als het regenwoud vernietigd wordt. 

Voor wie? 1ste - 2de - 3de graad

Klas zkt. tuinman (m/v)

In deze workshop maken kinderen kennis met het beroep van tuinier. Ze nemen een kijkje achter de schermen van de Plantentuin Meise, gaan aan de slag met de spade en leren hoe planten vermeerderd en opgekweekt worden. Elke leerling mag een plantje zaaien of stekken. Het plantje mag mee naar de klas, waar de verdere ontwikkeling kan gevolgd worden. 

Opgelet! Omdat onze tuiniers het erg druk hebben, kan deze workshop enkel nog geboekt worden voor klassen van de 3de graad, op dinsdagen en donderdagen. Minstens 4 weken op voorhand reserveren! 
 

Bomen, kampioenen van het plantenrijk

Een bos is veel meer dan een boel bomen! De kinderen gaan op onderzoek naar wat er nog meer leeft in het bos. Waar vind je paddenstoelen en mossen? Bloeien er bloemen diep in het bos? Zijn de dieren van het bos beste maatjes met bomen, of net niet? De kideren leren het inheemse bos als biotoop kennen. Bovendien maken ze in het Plantenpaleis kennis met een aantal spectaculaire exotische bomen. 

Voor wie? 2de en 3de graad
 

Zaden, planten van de toekomst

Je bent aangespoeld op een onbewoond eiland. Uit de scheepskeuken heb je enkel wat levensmiddelen kunnen redden. Hoe maak je hiermee een moestuin die je helpt om te overleven? De kinderen ontdekken wat zaden betekenen voor mensen en planten. Ze leren welke zaadjes kunnen vliegen of dobberen op de zee. De kinderen gaan naar huis met enkele zaadjes op zak. Zo kunnen ze op school ontdekken hoe hieruit nieuwe planten groeien. 

Voor wie? 2de en 3de graad
 

De bodem doorgrond

Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En wat doen onze tuiniers met dode planten of afgesnoeide takken? De kinderen gaan op pad met de compostmeester, die hen vertelt over zijn werk en hen meeneemt 'achter de schermen'. De bosbodem wordt grondig onderzocht. Wormen en pissebedden passeren onder de loep. Als echte bodemkundigen doen de kinderen bodemproefjes.

Voor wie? 2de en 3de graad
 
 
Reserveer tijdig de workshop van je keuze.  Het aantal plaatsen is beperkt
 

Seizoensactiviteiten

Wil je met de klas extra voordelig komen werken rond één specifiek maandthema? Kies dan voor onze seizoensactiviteiten. Die duren 2 uur en kosten € 2 per deelnemend kind. De toegang tot de Plantentuin is inbegrepen.


Oktober : het bos ondersteboven

Tijdens de maand oktober draaien we het bos ondersteboven! Met spelletjes en vertelseltjes ontfutselen we het woud al zijn geheimen. Wat gebeurt er met de blaadjes als mevrouwtje Proper het bos niet opruimt? En hoe loopt het af met het beukennootje dat de koolmees liet vallen in het bos?
Voor wie? 1ste en 2de graad


Mei : er zoemt iets in de plantentuin

De maand mei staat in het teken van de bij. We bezoeken de bijenkasten, werken aan het bijenhotel en volgen de bijtjes op hun zoektocht naar stuifmeel en nectar.
Voor wie? 1ste - 2de - 3de graad

Reserveer tijdig de workshop van je keuze. Het aantal plaatsen is beperkt!