Plantentuinpralines

Proef onze passie voor planten en onderzoek in 4 unieke pralines

Het doet ons plezier dat je onze Plantentuinpralines kocht.  Wist je dat je met elk doosje pralines dat je koopt rechtstreeks bijdraagt aan onze werking?  De verschillende smaken Musa, Coffea, Citrus en Rosa zijn met zorg gekozen vanwege hun band met ons onderzoek of belangrijke bewaarcollecties.

Musa: banaan in een karameljasje, met een vleugje kaneel

De banaan is een van de meest gegeten fruitsoorten ter wereld. Onderzoekers proberen de bestaande soorten verder te verbeteren, maar door het steeds verder veredelen van planten gaan ook eigenschappen verloren. Wilde soorten hebben deze nog wel.

Wilde bananen vormen nog zaden, dus kunnen we ze makkelijk in onze zadenbank bewaren en zo de genetische diversiteit veiligstellen voor de toekomst. Sinds 2016 beheert Plantentuin Meise een collectie zaden van wilde bananen. Onze onderzoekers gaan ook nog steeds op zoek naar wilde soorten bananen die nog niet wetenschappelijk beschreven zijn. In de Groene Ark worden bananenplanten opgekweekt uit de verzamelde zaden, voor onderzoek en voor de oogst van de zaden. 

De collectie van de Plantentuin vormt de basis voor verder onderzoek naar toepassingen in de teelt door onze internationale partners.

Coffea : koffie en speculaas, een typisch Belgische combinatie

Klimaatverandering treft ook de koffieteelt. Vooral arabicakoffie is het slachtoffer, want deze groeit in berggebieden waar de impact van klimaatverandering groter is dan in het laagland. De meer hitte- en ziekteresistente robustakoffie groeit van nature in het warme en vochtige laagland regenwoud in Afrika en heeft hierdoor een voordeel. 

De druk door ziektes neemt echter overal toe. Daarom moeten de geteelde koffievariëteiten meer klimaatveerkrachtig en ziekteresistent worden.

Het is belangrijk om de wilde variëteiten van onze koffieplant zo goed mogelijk in kaart te brengen en te bewaren. Bosexploitatie, landbouw en klimaatverandering bedreigen immers de bossen waar wilde koffie van nature voorkomt. Dit onderzoek doen we steeds in samenwerking met partners in de landen van oorsprong.

Citrus: feest voor je smaakpapillen met een explosie van mandarijn, kalamansi en limoen

De Plantentuin kent een lange traditie in het kweken van oranjerieplanten. Meer dan 150 van deze planten die ‘s winters binnen en ‘s zomers buiten staan, verzorgen we al decennialang. In de 19de eeuw werden speciale gebouwen opgetrokken voor het overwinteren van deze planten. Ze werden ‘oranjerie’ genoemd, naar de oranjeboom of sinaasappel. 

De Plantentuin heeft een uitgebreide verzameling citrusplanten. Sommigen, zoals de bittere sinaasappel, zijn al meer dan 100 jaar oud.  

Onze tuiniers verzorgen en verhuizen deze schoonheden met veel geduld en vakmanschap. Half mei gaat alles naar buiten, en half oktober weer naar binnen. 

Rosa: rozenmarshmallow op een krokantje met rozenbottel

Tijdens de laatste decennia heeft Plantentuin Meise een uitgebreide collectie wilde rozen aangelegd, bestaande uit 125 van de naar schatting 200 bekende soorten. In het voorjaar stelen de bloemen de show. Van het einde van de zomer tot diep in de winter is het aan de rozenbottels.

De Rozentuin is geïnspireerd op een ontluikende roos. Het labyrint in het centrum, gevormd door twee spiralen, vertelt het verhaal van het ontstaan en de evolutie van de wilde rozen en toont hoe ze verwant zijn. In de perken errond kom je te weten hoe vanuit de wilde rozen de tuinrozen werden geselecteerd en ontwikkeld.

De herbariumcollecties van Plantentuin Meise vormen een belangrijke referentie voor rozenspecialisten uit de hele wereld. Met name het 19de eeuwse rozenherbarium van Crépin, een collectie gedroogde rozen, is van grote waarde. De bibliotheek bezit dan weer een uitzonderlijke collectie boeken en historische illustraties over rozen.

Over onze leverancier: 

Elle Chocolates is een jonge onderneming met een passie voor smaak en kwaliteit.  Al het eerste jaar van hun bestaan werden ze beloond met een vermelding in de Gault Millau lijst van chocolatiers. Zij werken met duurzame Belgische chocolade.  www.ellechocolates.be