Droogtekampioenen

Succulenten

In (tijdelijk) droge gebieden wereldwijd slaan veel planten water op in hun organen om droge periodes te overbruggen. Zulke planten hebben dan ook een verdikte, vlezige stengel of bladeren en noemen we succulenten. 

De Plantentuin bezit een zeer rijke historische collectie succulenten uit alle uithoeken van de wereld met heel veel cactussoorten. Ook vandaag groeit deze collectie nog sterk. Veel van deze planten zijn in het wild bedreigd door vernietiging van hun habitat of door verzamelen. Ze groeien bovendien vaak zeer traag. Succulenten krijgen hierdoor in vele botanische tuinen extra aandacht in hun collecties.

Met meer dan 1000 exemplaren van 600 verschillende soorten behoort de collectie van succulente Euphorbia’s tot de belangrijkste ter wereld. Meer dan 50% van de volgens het IUCN bedreigde soorten is vertegenwoordigd. Deze collectie werd uitgebouwd door uitwisseling met andere botanische tuinen en samenwerking met de International Euphorbia Society.

Andere zeer rijk vertegenwoordigde genera zijn Aloe (Xanthorrhoeaceae), Gasteria (Xanthorrhoeaceae), Adromischus (Crassulaceae), Agave (Agavaceae), Sansevieria (Agavaceae), Senecio (Asteraceae) en Kalanchoe (Crassulaceae).