Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be
Persbericht
 

 #HOMEsafari
groot succes!  

Meise, 03  juni 2021 - #HOMEsafari was een schot in de roos! Ondanks het regenachtige en koude weer tijdens het weekend van 22 en 23 mei, speurden meer dan 30 000 mensen ijverig mee naar planten, insecten en andere dieren in en rond hun huis. De app ObsIdentify kreeg er tijdens het #HOMEsafari weekend 13 670 nieuwe gebruikers bij. Dit leidde tot 173 766 soortenidentificaties waarvan 68 303 hun weg gevonden hebben naar de database van waarnemingen.be. 

 

En de winnaars zijn …

 

De paardenbloem was de absolute winnaar van #HOMEsafari. De meest waargenomen insectensoort was het zevenstippelig lieveheersbeestje en de meest gespotte vogel de houtduif. Meer informatie over deze soorten kan je weldra terugvinden op de website home-safari.be samen met andere opmerkelijke vondsten van het #HOMEsafari weekend. 

 

Samen voor Biodiversiteit 

 

Plantentuin Meise wilde met #HOMEsafari mensen overal in België stimuleren wetenschappelijke gegevens te verzamelen over de biodiversiteit in en rond hun woning. Al deze gegevens helpen de biodiversiteit van ons land beter te leren kennen zodat we die beter kunnen bewaren. Het beschermen van biodiversiteit is een collectieve verantwoordelijkheid waar we allemaal aan kunnen bijdragen. Maar wilde planten en dieren observeren met je smartphone is niet alleen nuttig, het bleek nog leuk ook!

 

Enkele reacties van enthousiaste deelnemers: 
 

Ines: “Wat was het leuk dit weekend om te werken met de app. We zijn dit weekend op zoek gegaan naar alle soorten in onze tuin die we konden vinden. “

Nathalie: “Heel erg bedankt voor deze leuke wedstrijd. We leerden samen met onze zoon op een andere manier naar onze tuin te kijken. Hij heeft mooie foto's genomen met zijn fototoestel."
 

Reactie van Wouter Vanreusel, Natuurpunt:

"Dankzij de #HOMEsafari ontdekt een heel nieuw publiek de natuur rondom hun huis. We zijn blij dat Plantentuin Meise voor deze actie het gebruik van ObsIdentify aanbeveelt. De beeldherkenning in de app herkent al meer dan 22.000 wilde dieren en planten, en wordt steeds beter met elke nieuwe foto. De doorgestuurde waarnemingen komen terecht in Waarnemingen.be, de grootste natuurdatabank van het land, en dragen zo bij aan een betere kennis van de verspreiding van de wilde natuur in Vlaanderen."