STEM Activiteiten in de Plantentuin

Een bezoek aan Plantentuin Meise biedt een bron van inspiratie om planten op een onderzoekende manier te bekijken. 

Hogeschool- en universiteitsstudenten kunnen de Plantentuin als wetenschappelijk onderzoeksinstelling leren kennen tijdens een studentenrondleiding.

Voor het secundair onderwijs bieden we workshops en ‘doe-het-zelf’ lesmateriaal aan dat specifiek onderzoekend en/of STE(A)M georiënteerd is: 

1.      De kampioencactus
Welke cactus heeft zich het beste aangepast aan de extreme omstandigheden van de woestijn? Via experimenten komen de leerlingen tot het besluit dat elke cactus een ‘overlevingskampioen’ is op zijn manier.

Onderzoekend leren – fysica – wiskunde – biologie.

  • Kijk hier voor meer uitleg en het reserveren van deze en andere workshop.
  • Bekijk het lespakket.

2.     Bomen voor Barcelona! 
Iedereen is zich nu wel bewust van het verband tussen onze CO2-uitstoot en veranderingen in het klimaat. Kunnen bomen ons helpen om de stijging van het CO2-gehalte in lucht af te remmen?
De leerlingen meten in de Plantentuin een boom op en berekenen hoeveel bomen er nodig zijn om een vliegreisje naar Barcelona te compenseren. 

Onderzoekend leren – wiskunde – biologie – chemie

Deze activiteit kwam tot stand tijdens het Bos-online project. 

3.     Planten zijn Einstein
Wist je dat planten krakken zijn in wiskunde en fysica? 
Een aantal korte filmpjes vertellen je hoe planten principes van wiskunde en fysica ‘toepassen’ en zo architecten en ontwerpers inspireren. Alle besproken planten zijn terug te vinden in het Plantenpaleis.

Thema's: