Musa n°68 - Winter 2021

   
 

Annual Report 2018

 

 • 200 000!

200 000! Voor het eerst heeft Plantentuin Meise de kaap van 200 000 jaarlijkse bezoekers gerond! Dit mooie resultaat komt er dankzij heel wat vernieuwingen die de Plantentuin de afgelopen jaren aantrekkelijker hebben gemaakt, maar ook dankzij de niet aflatende inzet van al onze medewerkers en vrijwilligers. Aan iedereen die de Plantentuin bezocht: 200 000 maal bedankt! Het jaar is nog niet voorbij en we kijken ernaar uit jullie te zien op ons jaarlijks evenement WinterFloridylle ... om een nog mooier resultaat neer te zetten! WinterFloridylle gaat dit jaar door met een gezellige bar, de Oranjerie en foodtrucks, en alles volgens de geldende coronamaatregelen.

 

 

 • Chocoladeworkshops

In november, december en januari (2021 – 2022) nemen maar liefst 20 klassen van 4 verschillende Meisense scholen deel aan een workshop rond chocolade. De workshops gaan door in Plantentuin Meise en zijn het resultaat van een samenwerking tussen GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) van Meise, Meise Fair Trade Gemeente en de educatieve dienst van de Plantentuin.

Door middel van discussies en rollenspelen ontdekken de kinderen waar de cacao vandaan komt.  Ze leven zich in de rol van een Afrikaanse cacaoboer of -boerin in en leren waar de centjes naartoe gaan die wij betalen voor een reep chocolade … Als kers op de chocoladetaart gaan ze tot slot zelf aan de slag als chocolatier. De kinderen gaan naar huis met véél stof tot discussie én met heerlijke zelfgemaakte chocolade!

 

 • Speurtocht ‘321 superslimme dingen’

Schrijfster van kinder- en jeugdboeken, Mathilda Masters, tekende een heuse speurtocht uit in het Plantenpaleis, gebaseerd op haar weetjesboeken '321 superslimme dingen'. Op zaterdag 27 november signeerde ze ook in onze Tuinwinkel. De leuke speurtocht neemt je samen met je (klein) kinderen mee langs zeldzame, tropische en zelfs stinkende planten in de Plantentuin. Ook leuk om te doen bij slecht weer! Je kan een boekenpakket van Lannoo winnen ter waarde van 100 euro. De speurtocht is inbegrepen in het plantentuinticket en het wedstrijdformulier kan je vinden bij de kassa. De Plantentuin organiseert deze leuke activiteit  samen met de uitgevers Lannoo en Herita tot 9 januari.

> Meer info

 

 • De gezichten achter onze collecties

Biodiversiteitsgegevens worden vaak verzameld door mensen die in teams werken. Kennis over wie met wie samenwerkt, kan helpen om de biodiversiteitsgegevens op vele manieren te verfijnen maar leert ons ook iets over de maatschappelijke en historische context waarin men deze gegevens verzamelde. Dit inzicht is belangrijk voor degenen die deze gegevens analyseren en interpreteren. Onze onderzoekers van het biodiversiteitsinformatica team namen dit najaar deel aan twee 'hackathons' om dieper in te zoomen op deze verzamelaarsnetwerken. 

Wat is een hackathon? Een hackathon is een kort, intensief evenement tijdens welke deelnemers met verschillende achtergrond en expertise samen oplossingen bedenken voor aangereikte casussen. De onderzoekers zijn erin geslaagd informatie over verzamelaars zoals collega-verzamelaars, nationaliteit, geslacht en geboortedatum uit verschillende databanken samen te voegen om een beter zicht te krijgen over historische samenwerkingen en trends tussen 1651 en 1986. Deze netwerkvisualisatie toont in een oogopslag dat vrouwen (oranje) ondervertegenwoordigd zijn, maar desondanks spelen velen een zeer centrale rol in dit netwerk. Dankzij hun informatica skills slaagde dit team erin verscheidene van deze 'verborgen' vrouwelijke verzamelaars en hun verhalen op te graven. Het opgraven van verborgen verhalen en figuren (understanding the undiscussed) helpt ons een juister beeld te krijgen van de geschiedenis en om de werkelijke impact van historische gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld kolonisatie in te schatten en de bijdragen van de undiscussed aan onze collecties te waarderen. Dit werk werd online gepubliceerd.

 

 • Halfweg de Groene Ark!

In de zomer van 2021 voltooiden we de eerste fase van de Groene Ark, het nieuwe kassencomplex van Plantentuin Meise waar de vorstgevoelige levende plantencollecties zullen worden ondergebracht. Deze eerste fase omvat ruimten van 4 meter hoog en biedt 6 verschillende klimaatregimes, alsook alle nodige werk-, technische, opslag- en quarantaineruimten, volledig uitgerust met moderne klimaatregeltechnieken met de nadruk op energie-efficiëntie. De zomer was erg druk: onze tuiniers verhuisden bijna alle potplanten, kruidachtige planten, epifyten en enkele vetplanten van het Plantenpaleis naar de nieuwe kassen. In tegenstelling tot vroeger hebben wij de collecties gegroepeerd volgens hun ecologische behoeften en niet volgens hun taxonomische verwantschap of continent van oorsprong. De grotere planten, zoals reuzengrassen en houtachtige planten, en de andere helft van onze vetplantencollecties, zijn momenteel ondergebracht in de minst beschadigde van onze oude kassen in het Plantenpaleis, in afwachting van hun nieuwe onderkomen in de Groene Ark. Deze tweede fase zal begin 2023 voltooid zijn. De  Groene Ark zal dan ook een bezoekerscentrum omvatten waar het publiek kennis zal maken met de rol van de Plantentuin in een veranderende wereld, en over haar activiteiten met betrekking tot het behoud van de biodiversiteit van planten.

     
 
  winterfloridylle
 • WinterFloridylle (tot 08/01/22)
 • 321 superslimme dingen-​speurtocht (tot 09/01/22)
 • Expo NATUUR IN MINIATUUR (tot 13/02/22)
 • Expo Schatten op zolder (01/03/22 - 01/11/22)
 • Expo Straffe Koffie (tot 18/04/22)
 • GPS-zoektocht (tot 31/12/22)
 • Winterwandeling (tot 21/03/2022)
 • Wonderlijke winteravonturen met Koning Amaryllo (Tot 21/03/2022)

> Al onze evenementen

 
 

 • Levende steentjes

Levende steentjes (Lithops) en vensterplantjes (Fenestraria) zijn vetplanten uit de ijskruidfamilie, Aizoaceae. Van oorsprong komen ze uit woestijngebieden van Zuid-Afrika en Namibië. Vetplanten zijn gespecialiseerd in het vasthouden van water, zo doorstaan ze lange perioden van extreme droogte en hitte. Levende steentjes en vensterplantjes zijn ook botanische curiositeiten: ze hebben amper of geen stengel en leven grotendeels onder de grond. In hun natuurlijk milieu overleven levende steentjes 20 maanden zonder regen.

De term lithops komt uit het Grieks en betekent steenachtig, de planten gelijken op kleine steentjes. 40 soorten worden onderscheiden, elke soort is geassocieerd met een speciale rotsformatie en komt nergens anders voor. De levende steentjes zijn immers meesters in camouflage, echte mimicryplanten. In hun natuurlijke habitat hebben ze de kleur van het omringend gesteente, buiten hun bloeiperiode zijn ze bijna onzichtbaar. Ze beschermen zich op die manier tegen vraat van geiten en schapen. Opvallend zijn hun wateropslagplaatsen: twee bolvormige, vlezige, bijna samengegroeide bladeren die tegenover elkaar staan. De gleuf tussen de bladeren bevat celweefsel dat zorgt voor nieuwe bladeren en bloemen. Alleen de bladtoppen zijn bovengronds. Ze bestaan uit weefsel om licht op te vangen voor de noodzakelijke fotosynthese. De wortels kunnen ter bescherming de plant in de grond trekken bij langdurige hitte en droogte. Jaarlijks verdorren de twee bladeren, en nadat een nieuw bladpaar volledig volgroeid is bloeit de plant met een witte of gele bloem.

De vensterplantjes zijn uniek, er is één soort, ze danken hun naam aan het doorschijnend “venstertje” op elke bladtop. Deze woestijnplanten groeien op zandige bodems. Hun lichtgroene bladeren zijn smal en knotsvormig en troepen samen. Ze gelijken op babyteentjes, vandaar de bijnaam 'Baby Toes'. Alleen de bladtoppen met de venstertjes piepen boven de aarde uit. De venstertjes zijn ingenieuze lenzen om licht op te vangen en tegelijkertijd te intens zonlicht weg te filteren. De wit tot goudgele bloemen verschijnen jaarlijks tussen de bladeren.

In de afdeling woestijnplanten in het Plantenpaleis vind je een mooie selectie van deze bijzondere plantjes, met o.a. Fenestraria aurantiaca, Lithops comptonii en L. olivacea tussen Conophytum wettsteinii en Cephalophyllum parviflorum, enkele andere vetplanten uit de ijskruidfamilie.

 

 

In onze Tuinwinkel aan Ingang Keizerin Charlotte ontdek je unieke producten en planten, geïnspireerd door de natuur

 

Historia naturalis

 • Onze wellnessproducten

Zoals je weet, is onze nieuwe Tuinwinkel toegankelijk voor het publiek zonder dat je de Plantentuin hoeft binnen te gaan. Kom bij ons langs en ontdek onder andere het Weleda-assortiment, met het ontspannende en verkwikkende badschuim met lavendel, rozemarijn of zilverspar (€ 14,99). Bij aankoop van € 9,95 aan Weledaproducten krijgt je van ons een gratis biologische sojawaskaars. Ons wellnessassortiment biedt je ook heerlijke natuurlijke zepen (€ 12,00), prachtige bloemenkaarsen (€ 15,00) en vele andere producten die je meteen onderdompelen in een niet te missen kerstsfeer!

Te koop in de Tuinwinkel

 

 Cactus_book

 • Virungachocolade

Nieuw in onze Tuinwinkel: lekkere ‘Virunga Origins’ chocolade. De sociale onderneming die deze chocolade produceert, koopt de grondstoffen rechtstreeks van de producenten en stimuleert kleine familiebedrijven. 100% van de winst wordt herverdeeld onder het Virunga National Park en de omliggende gemeenschappen. Dankzij de inkomsten kunnen kinderen naar school, worden met uitsterven bedreigde bomen gered, enz. .... Door deze chocolade te kopen, draag je rechtstreeks bij tot een betere toekomst voor de gorilla's, chimpansees, olifanten en de duizenden mensen die aan de rand van het National Park wonen.

Prijs: € 3,95. 

Te koop in de Tuinwinkel

   
   

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie:

Voor dit nummer werden teksten aangeleverd door Lander Blommaert, Koen Es, Régine Fabri, Franck Hidvégi, Jutta Kleber, Sofie Meeus, Min Pauwels, Barbara Puttemans, Marc Reynders, Manon van Hoye.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier.