Jan De Wilde-GVV

Eilandtuin

Eilandhoppen over waterrijke habitats

In de kasteelvijver in de Plantentuin ligt, sinds de heraanleg van het domein als Engelse landschapstuin in de 19de eeuw, een eiland. De nieuwe Eilandtuin tilt deze romantische tuinstijl waar kronkelende paadjes en ‘verloren lopen’ troef zijn, naar een hedendaags niveau.

De tuin bestaat uit een groep eilanden met diverse orientaties en niveaus en creëert een waaier aan nieuwe biotopen. Deze zijn te bezoeken via een 400 meter lange, meanderende betonnen steiger over het water. Achter elke bocht ontdek je een andere wereld.

Al deze plekjes langs en in het water zijn ideale locaties voor het ontwikkelen en uitbreiden van onze wetenschappelijke collectie water- en moerasplanten. Op de eilandjes is er ruimte voor nieuwe bomen die structuur geven aan het geheel. 

We plantten zo al veel iconische soorten, zoals lotus (Nelumbo nucifera), moerascipres (Taxodium distichum), watertupelo (Nyssa aquatica), apenboom (Araucaria araucana) en antarctische beuk (Nothofagus antarctica). In de komende jaren zullen we nog meer bomen en struiken, water- en moerasplanten aanplanten - een groeiende lijst van meer dan 400 soorten. 

Op deze manier creëren we een unieke biotoop waar ook onze inheemse fauna en flora wel bij zal varen.