Straffe koffie

Rubiaceae

In de Plantentuin wordt de koffiefamilie (Rubiaceae) reeds meer dan 100 jaar bestudeerd. Tijdens expedities wereldwijd werden zaden en jonge planten verzameld.

Met meer dan 300 verschillende soorten behoort onze collectie tot de omvangrijkste levende Rubiaceaecollecties wereldwijd. Vers bladmateriaal, hout, bloemen en vruchten worden continu gesampled voor wetenschappelijk onderzoek. 

Het geslacht koffie zelf (Coffea) telt een 100-tal wilde soorten. Ze komen uit tropisch Afrika en Madagaskar. Eén derde van deze soorten is vertegenwoordigd in de collecties van de Plantentuin. Van de soort Coffea arabica en zijn nauwverwante soorten bezitten we een groot aantal wilde planten. Deze zijn van essentieel belang voor het ontwikkelen van toekomstbestendige variëteiten. 

Naast Coffea zijn ook Psychotria en vele andere houtachtige Rubiaceae vertegenwoordigd in de collectie van Plantentuin Meise. Je komt ze tegen in de kassen van het Tropisch Regenwoud, Tropische Draslanden, Moesson en Savanne; de onderzoekscollectie is niet voor het publiek toegankelijk.