Uniek in de wereld van botanische tuinen

Centraal-Afrika

Sinds het einde van de 19e eeuw doet de Plantentuin onderzoek naar de plantengroei van Centraal-Afrika, met name in DR Congo, Rwanda en Burundi. Hiermee groeide de voormalige Nationale Plantentuin uit tot het wereldcentrum inzake botanische kennis uit deze regio. 

In de 20e eeuw werden talloze zaden en jonge planten meegebracht vanop expedities in deze regio waardoor een unieke collectie Centraal-Afrikaanse planten werd uitgebouwd in de kassen. Een groot deel van deze soorten is buiten het oorsprongsgebied zelden te vinden in botanische tuinen. Daardoor is de collectie van Plantentuin Meise met 600 verschillende soorten uniek en wereldvermaard. 

In 2017 werd de collectie Centraal-Afrikaanse regenwoudplanten uitgeplant in de oostelijke hoek van de Tropische Regenwoudkas van het Plantenpaleis. Bij ruim één derde van de planten in de kas werden labels met minstens één lokale naam toegevoegd. Zo heet Brillantaisia owariensis in het Kikongo: ‘lemba lemba’, hetgeen ‘rustig rustig’ betekent. De bladeren van deze plant worden lokaal gebruikt voor hun kalmerende werking.