Persbericht
 

 #HOMEsafari

Ga het weekend van 22 & 23 mei op safari in en rondom je huis!   

Meise, 18 mei 2021 - Ga op safari in en rondom je huis tijdens het weekend van 22-23 mei! Biodiversiteit vind je overal, ook in en rond je ‘kot’. Het ‘on’kruid in je tuin, de bijtjes die rond je balkonbloemen zoemen en de spinnen die zich verstoppen op je zolder. Maar ken je deze medebewoners wel écht? Neem deel aan deze #HOMEsafari en leer bij over de natuur in en rondom jouw huis. Zo help je mee aan het op kaart zetten van de biodiversiteit van België tijdens de internationale week van de biodiversiteit.

Hoe deelnemen?

Jouw missie is om zoveel mogelijk soorten wilde planten en dieren in en rondom je huis te identificeren, het hele weekend van 22 en 23 mei, 48 uur speurplezier voor jong en oud! En hiervoor hoef je geen ervaren natuurspecialist te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone en een app om te downloaden. 

#HOMEsafari en burgerwetenschap
 
#HOMEsafari is een participatief burgerwetenschapsproject dat natuurwetenschappen makkelijker bereikbaar wil maken voor het grote publiek. Het is een online evenement dat iedereen uitnodigt om mee gegevens te verzamelen en kennis te delen. Of het nu gaat over insecten, vogels of planten, er bestaan nog heel veel soorten waarvan we het statuut of de verspreiding niet kennen. Waar komt deze soort voor? Is het een zeldzame soort of is ze met uitsterven bedreigd?

“Soortenverspreidingskaarten die door wetenschappers zijn opgesteld, laten vaak grote gaten zien voor bepaalde soorten", legt Sofie Meeus, coördinator van het #HOMEsafari-project, uit, "ofwel omdat deze soorten zeldzaam zijn, ofwel omdat ze aanwezig zijn maar onopgemerkt blijven. Dit geldt zeker voor privétuinen waar deze gegevens missen terwijl net deze tuinen een schat aan biodiversiteit bevatten, zoals bv het aantal soorten insecten. Dankzij eenvoudige en doeltreffende instrumenten en participatieve acties zoals #HOMEsafari wordt het voor het publiek steeds gemakkelijker om mee te werken aan wetenschappelijke studies en tegelijkertijd de fauna en flora van ons land te ontdekken. » 
Begijn Le Bleu

De trotse peter van deze #HOMEsafari is Begijn Le Bleu. Behalve comedian is hij met zijn podcast ‘Fwiet! Fwiet!’ ook een gepassioneerd verteller over zijn muze: de natuur. Sinds 2005 koos Begijn Le Bleu voor een professionele carrière als comedian, cabaretier en acteur. Zijn laatste voorstelling ‘Fwiet! Fwiet!’, een podcast over vogels in de Lage Landen, werd enthousiast onthaald door de media en het publiek.
Begijn Le Bleu vertelt, “Je hoeft geen Charles Darwin te zijn om aan natuurbeleving te doen. Ik ga graag op schattenjacht in mijn eigen tuin met mijn familie en sta telkens weer verbaasd over de verschillende planten, insecten en vogels die we daar aantreffen. Het avontuur begint thuis.”
#HOMEsafari is een actie die kadert binnen het project Groene Pioniers van Plantentuin Meise, een burgerwetenschapsproject gefinancierd door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid.  De actie is gerealiseerd binnen het kader van de internationale week van de Biodiversiteit en van de campagne ‘ Samen voor biodiversiteit’. #HOMEsafari werkt samen met verschillende partners zoals Natuurpunt en Natagora, die hun platform ‘waarnemingen.be - observation.be en de app ‘ObsIdentify’ ter beschikking stelllen. 

#HOMEsafari, op 22 en 23 mei, overal in België!
 
#HOMEsafari is ook aanwezig op de sociale media:  

Persinfo

Info: home-safari.be 
   Een weekend 100% Biodiversiteit

Tijdens het weekend van 22 en 23 mei zullen in België heel wat activiteiten plaatsvinden in het kader van de Internationale Dag van de Biodiversiteit. #HOMEsafari nodigt je ook uit om het huis uit te gaan en de andere activiteiten van onze partners te ontdekken: neem snel een kijkje op de website van LIFE BNIP  of de bezoek de opendeurdagen van de natuurreservaten van Natagora. Natuurpunt is heel het jaar lang een grote bron van inspiratie voor iedereen die een hart heeft voor biodiversiteit.
 
Copyright © 2021 Meise Botanic Garden, All rights reserved
You are receiving this email because you are in the press contact list of Meise Botanic Garden

Our mailing address is:
Meise Botanic Garden
Nieuwelaan 38
1860 Meise
Belgium

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*