Studentenrondleiding

Stel je programma samen door één of meerdere onderwerpen te kiezen uit de onderstaande lijst.  Reken 15 minuten per onderwerp. Elk bezoek start met een korte voorstelling van de Plantentuin (ca. 20 minuten). 

1. Algemeen Herbarium
Plantentuin Meise beschikt over een herbarium met bijna 4 miljoen specimens van planten, paddenstoelen, lichenen, myxomyceten en algen. 
2. Belgisch Herbarium
300 000 gedroogde wilde planten uit België en Luxemburg vormen de hoeksteen van een lange traditie van floristisch onderzoek naar planten uit eigen land. 
3. Herbariumcollectie van uitheemse en invasieve plantensoorten
Plantentuin Meise doet toonaangevend onderzoek naar uitheemse en invasieve plantensoorten. Dit kadert binnen één van haar belangrijke doelstellingen: het beschermen van planten-diversiteit. 
Tijdens een bezoek aan het Herbarium komt ook het belang van digitalisatie van herbariumspecimens aan bod
4. Bibliotheek 
De bibliotheek van de Plantentuin heeft een lange geschiedenis en is een van de meest toonaangevende bibliotheken op het vlak van beschrijvende plantkunde. Naast actuele werken vind je er ook prachtige historische plantenboeken, zoals het eeuwenoude Cruydeboeck van Dodoens.
5. Rasterelektronenmicroscoop (max. 10 studenten tegelijk)
Haarscherpe beelden, tot 1 miljoen x vergroot, worden gebruikt bij onderzoek naar diatomeeën, bloemontwikkeling, pollenanalyse en meer. Technici of onderzoekers demonstreren de werking van de microscoop en leggen uit wat ze betekent voor hun onderzoek. 
6. Onderzoeksverzameling van de Rubiaceae (= koffiefamilie)
Plantentuin Meise bekleedt een vooraanstaande plaats in het taxonomisch onderzoek van de koffiefamilie en het onderzoek naar verwante wilde soorten van de gekweekte koffie. Onze levende verzameling planten uit deze familie is van grote waarde voor dit onderzoek. 
7. Publieke kassen van het Plantenpaleis.
Hoe beheer je een grotendeels voor het publiek toegankelijke collectie onder glas,  van meer dan 10.000 plantensoorten?
8. Openlucht verzamelingen
Hoe beheer je een unieke collectie van meer dan 8.000 planten uit gematigde streken van de hele wereld?
9. Wild Meise
In een aanzienlijk deel van het 92 hectare grote domein van de Plantentuin, mag de natuur zijn gang gaan. Ontdek de inheemse flora en fauna van de Plantentuin, onder begeleiding van een wetenschapper. 
10.  Opkweek - en vermeerderingszone van de levende collecties
Om zijn collecties in stand te houden en uit te breiden, is de Plantentuin voortdurend in de weer met het kweken van nieuwe planten, zowel voor onderzoekers als voor het grote publiek. Tijdens een bezoek aan deze collecties lleren onze specialisten je de knepen van het vak. 
11. Taxonomie met een praktische toets:  Crop Wild Relatives 
Een wetenschapper legt uit hoe onderzoek naar taxonomie kan leiden tot de ontdekking of ontwikkeling van nieuwe voedselgewassen. Plantentuin Meise is op dit vlak vooraanstaand op het vlak van koffie, bananen en bonen.