Musa n°55 - Herfst 2018

   
 

 • Gloednieuwe website!

Sinds 1 september heeft de Plantentuin een gloednieuwe website. Deze is resoluut moderner, gebruiksvriendelijker en voldoet aan de huidige normen. Het is een belangrijk uithangbord van onze toeristische, educatieve en wetenschappelijke activiteiten. De website is nog niet helemaal af; ze bevindt zich nog in een ontwikkelingsfase maar zal binnen enkele maanden volledig operationeel zijn. Nieuw is dat je online tickets kan boeken of je aanmelden voor activiteiten. Alle info wordt voortaan ook aangeboden in de drie landstalen plus het Engels! Aarzel niet om ons uw opmerkingen en suggesties voor verbetering toe te sturen die we met veel aandacht zullen ontvangen.

Het adres is niet veranderd: www.plantentuinmeise.be

 
 • Onderzoek naar mariene biodiversiteit in Zuid-Mozambique!

In april 2018 is een team onderzoekers van Plantentuin Meise, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en de Universiteit Gent naar zuidelijk Mozambique vertrokken om de mariene biodiversiteit in dat gebied te onderzoeken en Mozambikaanse studenten te onderrichten in het verzamelen, identificeren en bewaren van mariene organismen.

Deze regio heeft een van de hoogste biodiversiteitswaarden in de Indische Oceaan, maar is toch op taxonomisch gebied een van de minst onderzochte. De expeditie concentreerde zich op twee verwaarloosde taxonomische groepen: mariene macroalgen en stekelhuidigen. Er werden uitgebreid stalen genomen in de verschillende habitattypes. De identificatie daarvan is nog steeds aan gang, maar een eerste schatting onthult dat onze stalen meer dan 250 soorten macroalgen bevatten, met inbegrip van vele nieuwe vondsten voor Mozambique en zelfs verschillende nieuwe soorten voor de wetenschap. Een opmerkelijke vondst was de ontdekking van overvloedige kelp (grote bruinwieren) in diepe wateren. Kelpwouden komen in overvloed voor in koude, voedselrijke wateren, maar niet in de tropen.

De ontdekte kelpwouden bevatten ook verschillende andere zeewiersoorten die alleen bekend waren in koudere wateren in Zuid-Afrika. Het ligt dan ook in de verwachting dat zuidelijk Mozambique nog andere onontdekte mariene ecosystemen zal hebben, die vermoedelijk ernstig bedreigd zijn door klimaatverandering.

 

 • Kunstenaar John Doughty schenkt 26 werken

Plantentuin Meise mocht onlangs 26 werken van de Amerikaanse kunstenaar John Doughty ontvangen. Het zijn nature prints of afdrukken van planten (varens, hortensia's, kosmos, esdoorns, ...) op Aziatisch papier van het type Unryu. Nature printing is een oude techniek die vroeger veel gebruikt werd om botanische werken te illustreren. Men neemt een plant die men letterlijk in het papier perst tot er een afdruk ontstaat.

John Doughty, lid van de Nature Printing Society uit de VS, is al meer dan 25 jaar actief in deze kunst. Hij heeft deelgenomen aan vele tentoonstellingen, heeft zijn techniek in meerdere workshops doorgegeven en een boek over de techniek gepubliceerd. Deze schenking verrijkt de artistieke collecties van de Plantentuin en is een mooie aanvulling op de 25 historische Nature Printing boeken die de bibliotheek al rijk was.

 

 • Overlijden van Eliza Klopfenstein

Eerder dit jaar bereikte ons het droeve nieuws van het overlijden van aquarelliste Eliza Klopfenstein, botanisch illustratrice met internationale faam. Ze werd geboren in Mechelen in 1921, volgde er een opleiding aan de normaalschool, alvorens er tekenles te gaan geven gedurende meer dan een kwarteeuw en overleed er op 2 april 2018. Het grootste deel van haar œuvre is gewijd aan orchideeën. In de jaren 1980 publiceerde de Plantentuin een eerste reeks van 60 aquarellen van Belgische soorten, de zogeheten ‘Orchidaceae Belgicae’. In 1994 maakte ze een reeks van 60 West-Europese soorten, ‘West European Orchids’, waarvan de Plantentuin tot op vandaag, reproducties verkoopt. De originelen van deze prachtige aquarellen werden door de artieste aan de Plantentuin geschonken, met uitzondering van een reeks die bewaard wordt op het prestigieuze Hunt Institute for Botanical Documentation, op de universiteit van Pittsburgh waar ze in 1992 een tentoongesteld had. Ook in de Plantentuin, in Mechelen en, onlangs nog, in het Duitse Wiesbaden werden haar werken tentoongesteld.

 

 

 • Verwonder-Je-Voeten-Pad! 
Bij de start van WonderWeekend 2018, op vrijdag 17 augustus, heeft Minister van Toerisme Ben Weyts samen met zijn gezin zijn stoute schoenen uitgedaan om als eerste het Verwonder-Je-Voeten-Pad uit te testen. Het Verwonder-Je-Voeten-Pad is het eerste blotevoetenpad in Vlaams-Brabant en staat garant voor ruim 1 kilometer wandelpret. Het is het resultaat van een mooie samenwerking van Plantentuin Meise met WonderWeekend en Brantano. Het is aangelegd door het designteam van de Plantentuin met uitsluitend natuurlijke materialen. Het startpunt bevindt zich achter het Bloementheater. Bezoekers lopen - zonder schoenen uiteraard - ook een stukje door de vijvers van de Plantentuin, over “coco-de-mer” en gaan ook de hoogte in door twee klimbomen. Het pad loopt ook door het Speelbos waar kinderen naar hartelust kunnen ravotten. Onderweg worden bezoekers uitgedaagd om de materialen te raden waar ze over lopen.
Het is geopend voor het publiek van 1 maart tot 31 oktober.
 

 • MuseumPASSmusées, Plantentuin Meise doet mee!

MuseumPASSmusées geeft een jaar lang toegang tot meer dan 100 Belgische musea, waaronder dus ook Plantentuin Meise. Deze pas laat jou onbeperkt kennismaken met de deelnemende musea en hun schitterende collecties. Bovendien bezoek je ook tijdelijke tentoonstellingen gratis of met een fikse korting.

Uniek aan dit project is dat het getrokken wordt door musea in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. De opzet van de pas is tweeledig: enerzijds de zichtbaarheid van de instellingen verhogen en anderzijds de drempel tot cultuur verlagen. De museumPASSmusées is er voor iedereen. Een pas kost € 50, maar mensen met een kansenstatuut kunnen een museumpas kopen voor € 10 euro in de deelnemende musea, op vertoon van een UiTPAS, Paspartoe of Article 27.

Koop nu je museumpas aan 50 euro op www.museumpas.be of bij ons aan de hoofdkassa van de Plantentuin.


 

 
 

 • Een wervelende herfst met Koning Amaryllo (15.9.2018 - 26.11.2018)
 • HerfstFloridylle (13.10.18 - 04.11.2018)
 • Nocturne Brussels Museums (18.10.18 - 17.00-22.00)
 • Expo Het Porselein-Herbarium (29.10.18 – 01.06.19)
 • Einde eerste wereldoorlog (01.11.18 - 30.11.18)
 • Griezeltocht (02 en 03 -11.18)
 • Cursus Orchideeën herkennen (07.11.18 14.11.18, 21.11.18, 28.11.18)
 • Herfst op een zondag (04.11.18)
 • Theatervoorstelling Roodkapje, het sprookje voorbij (10.11.18)
 • Dag van de Wetenschap (25.11.18)
 • Coniferen op een zondag (02.12.18)
 • Wonderlijke Winteravonturen met Koning Amaryllo (01.12.18 - 25.03.19)
   

> Al onze evenementen

 
 

 • De Gentse azalea

De azalea kwam eind 18e eeuw voor het eerst vanuit China en Japan naar onze streken. Net op dat moment was de sierteelt in de regio rond Gent in volle bloei. Dit in combinatie met de nabijheid van de stad en de goede infrastructuur vormde de ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van de horticultuur. Neem daarbij dat het klimaat en de bodemsoort (een zanderige bodem) de azalea wel op het lijf geschreven leken. En ziezo, de Gentse azalea was geboren! Dankzij talrijk onderzoek en veredeling is het aanbod tegenwoordig enorm. De Vlaamse telers spelen hierin een zeer belangrijke rol. Vandaag komt bijna 85% van de Europese azalea’s uit Oost-Vlaanderen. De Gentse azalea werd dan ook in 2010 door de EU erkend als product met BGA (Beschermde Geografische Aanduiding). Daarmee was de Gentse azalea het eerste Europese sierteeltproduct dat deze erkenning kreeg. Om een azalea als Gentse azalea te mogen aanbieden, moeten zowel de plant als de teler aan strenge kwaliteitseisen beantwoorden. Kortom: met een Gentse azalea (link https://www.gentseazalea.be/nl_BE) haal je een topproduct van eigen bodem in huis! Het is een plant die weinig verzorging vraagt en die je in elke bloemenzaak vindt van augustus tot mei. Plantentuin Meise streeft ernaar om een uithangbord te zijn van de Vlaamse horticultuur en het rijke erfgoed in deze sector. De samenwerking rond de Gentse azalea ligt dan ook helemaal in de lijn van deze visie. Begin oktober zakten een paar duizend bezoekers af naar de Plantentuin om er in het kasteel de Azaleatentoonstelling te bezoeken. Het was een initiatief van het Project Azalea Kwaliteit (PAK), de Vereniging van Vlaamse Azaleatelers (VVA), het Scheppersinstituut Wetteren, Plantentuin Meise met sponsoring van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM, Werkgroep Gentse azalea).

   
 

  

 • House Raccoon

Anneleen en Nathan van House Raccoon maken mooie, handgemaakte, minimalistische decoratie-items geïnspireerd door de natuur. Ze ontwerpen de mallen en gieten de items in beton. Een mooi en duurzaam verhaal. Voor elk verkocht object wordt een boom geplant. Zo zullen er wereldwijd tientallen bossen ontstaan die er anders nooit waren geweest.
Belgisch talent met een doel.

Prijs : tussen 7 € en 26,50 €

Te koop in de Tuinwinkel

 

 • Solidaire mandjes

De Single Mothers’ Hope Foundation verenigt 25 Oegandese alleenstaande moeders en hun 75 kinderen. De vrouwen zijn laag of niet geschoold en hebben geen vaste bron van inkomsten. Maar ze zijn creatief en bijzonder handig in het weven van manden. Hiervoor gebruiken ze volledig natuurlijke en ter plaatse geoogste materialen: raffia, papyrus en bananenblad. Elke exemplaar is uniek. Je kan de prachtige manden kopen in de Tuinwinkel. Zo steun je de vrouwen en hun kinderen. Met de opbrengst kunnen zij schoolgeld en medische kosten te betalen.

Prijs: tussen 15 en 25 €

Te koop in de Tuinwinkel

   
   

Uitgever
Plantentuin Meise

Musa komt tot stand binnen de Afdeling Museologie en Educatie:

Voor dit nummer werden teksten aangeleverd door  Koen Es, Régine Fabri, Nicole Hanquart, Franck Hidvégi, Jutta Kleber, Frederik Leliaert,Barbara Puttemans, Manon Van Hoye.

Eindredacteur
Koen Es

Foto's

Plantentuin Meise.

Wilt u Musa ook ontvangen, klik hier.