Plantentuin Meise
Nieuwelaan 38
1860 Meise – België

T +32 2 260 09 20
info@plantentuinmeise.be
www.plantentuinmeise.be


Persbericht

22 mei 2023

Alle plantencollecties van ons land voortaan op één website


Vandaag, op de internationale dag van de biodiversiteit, zetten alle botanische tuinen en arboreta van ons land hun plantencollecties online en dat samen op één platform: botanicalcollections.be

 

Ons land telt 25 botanische tuinen en arboreta, 25 pareltjes die elk hun eigen collectie planten koesteren. Al deze tuinen zijn samen goed voor maar liefst 83 000 planten behorende tot 25 000 verschillende soorten en variëteiten, degelijk gedocumenteerd, en daardoor van onschatbare waarde voor onderzoek, horticultuur, tuintoerisme en het behoud van plantensoorten voor de toekomst. Deze collecties samen bundelen op één overzichtelijk, gebruiksvriendelijk platform vormt het doel van botanicalcollections.be. 

 

Vaak krijgen tuinen de vraag of een bepaalde plantensoort in hun collectie aanwezig is of niet. Vanaf vandaag kan elke plantenliefhebber met enkele klikken te weten komen waar zijn favoriete plant groeit of grasduinen in de collecties. Ben je bijvoorbeeld benieuwd waar je in ons land mammoetbomen kunt bewonderen? Of de zeldzame Wollemia nobilis? Geef een plantennaam in op botanicalcollections.be en kijk in welke botanische tuin of arboretum je terecht kunt. Afhankelijk van de tuin en de grootte van de tuin of het arboretum zullen ook gegevens ter beschikking zijn van waar exact de plant in de betreffende tuin kan gevonden worden. Verder is er heel wat beeldmateriaal ter beschikking, zo kan je snel zien over welke plant het gaat.

 

Naast informatie en locatie van levende planten presenteert botanicalcollections.be ook beelden samen met etiketgegevens van bijna 3 miljoen herbariumspecimens, een werk in uitvoering dat ook de verschillende herbaria van het land op één platform wil samenbrengen. Herbaria zijn collecties gedroogde planten voor wetenschappelijk onderzoek. Botanicalcollections.be stelt wetenschappers van overal ter wereld in staat om het studiemateriaal online te bekijken. 


Dat verschillende botanische tuinen en arboreta van een land al hun gegevens samenbrengen op één portaal, is een primeur in de wereld. V.B.T.A., De Vereniging van Botanische Tuinen en Arboreta van ons land is dan ook trots op deze realisatie die tot stand kwam met de steun van het FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen) binnen het project DiSSCo-Flanders (Distributed System of Scientific Collections). Dit project kadert in de internationale trend om belangrijke en goed gedocumenteerde gegevens ter beschikking te stellen van iedereen die er baat bij heeft.

 

Lijst botanische tuinen:

 1. Jardin Botanique Jean Massart
 2. Arboretum van Groenendaal
 3. Rozentuin Coloma
 4. Domein Groenenberg
 5. Rotstuin Bloemendal
 6. Museumtuin Gaasbeek
 7. Plantentuin Meise
 8. Zoo Antwerpen
 9. Den Botaniek Plantentuin Antwerpen
 10. Provinciaal Groendomein Rivierenhof
 11. Arboretum Kirchberg - Musée National D'Histoire Naturelle
 12. Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ Merksplas vzw
 13. Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark
 14. Park Vordenstein
 15. Arboretum Kalmthout
 16. Kruidtuin Botanische tuin Leuven
 17. Arboretum Heverleebos
 18. Geografisch Arboretum Tervuren
 19. Arboretum Wespelaar
 20. Arboretum Bokrijk
 21. Observatoire du Monde des Plantes
 22. De Wereld van Kina de Tuin
 23. Plantentuin Universiteit Gent
 24. Arboretum Hof ter Saksen
 25. Provinciaal domein Het Leen
 

Perscontact:
Chantal Dugardin, voorzitter V.B.T.A, chantal.dugardin@ugent.be

Koen Es, Plantentuin Meise, koen.es@plantentuinmeise.be