De Groene Ark

Een gloednieuw toevluchtsoord voor bedreigde planten

De Groene Ark is een enorm kassencomplex dat vanaf 2024 een veilige haven wordt voor tienduizend soorten planten van over de hele wereld. Dat is nodig, want onze biodiversiteit gaat steeds sneller achteruit. Met de Groene Ark creëert Plantentuin Meise een plek om bedreigde soorten te bewaren en te onderzoeken. Uniek in de wereld: bezoekers van de botanische tuin krijgen de kans een blik achter de schermen te werpen op deze waardevolle wetenschappelijke planten- en zadencollecties.

Het enorme kassencomplex van 7 600 m² ligt in het hart van Plantentuin Meise. De Groene Ark herbergt meer dan tienduizend soorten planten, waarvan we telkens drie exemplaren koesteren voor toekomstige generaties.

De Plantentuin heeft speciale expertise en verantwoordelijkheid voor het behoud van bepaalde groepen planten:

  • Euphorbia (wolfsmelk)
  • Rubiaceae (koffiefamilie)
  • Cactaceae (cactussen)
  • Balsaminaceae (balsemienfamilie)

Ultramodern en energiezuinig

Ook qua architectuur is de Groene Ark een hoogstandje. Tweeëntwintig kassen van 4, 6 of 10 meter hoog vormen het complex, waarin geavanceerde technologie zorgt voor optimale omstandigheden voor elke plant. Zo zijn er verschillende temperatuurregimes en groeien er in de Groene Ark collecties uit zowel droge als vochtige klimaatzones. Regenwater wordt opgevangen om te gebruiken als gietwater en dankzij de ingenieuze structuur is het energieverbruik gehalveerd ten opzichte van de oude serres.

 

Nieuw Groene Ark paviljoen

In het nieuwe paviljoen van de Groene Ark krijg je als bezoeker zicht op de kassen met bedreigde planten. Je ziet er bovendien onze tuiniers aan het werk. Ontdek de beschermingsprojecten waarvoor de Plantentuin zich wereldwijd inzet, de bestaande bedreigingen voor plantensoorten en raak zelf betrokken bij het behoud van onze meest kwetsbare planten. 

In de nieuwe Zadenbank van de Plantentuin bewaren we miljoenen verzamelde zaden in een kleine ruimte en onder optimale omstandigheden. Via de muurschildering werp je ook een blik op onze zadencollecties. 

Bezoek deze unieke parel van biodiversiteitsbehoud. Reserveer nu je tickets.

Boek je dagticket hier