Al doende leren... workshops voor secundair onderwijs

Workshops

Maak je keuze uit 9 interactieve workshops voor het secundair onderwijs. Onder begeleiding van een animator gaan de leerlingen 2 uur lang actief aan de slag met opdrachten rond een vooraf gekozen thema. Het aanbod sluit perfect aan bij de lessen biologie of aardrijkskunde. Uiteraard ligt de focus op de plantenwereld.


Een workshop duurt 2 uur en kost € 90 voor een groep van max. 20 leerlingen. Klasgroepen met max. 10 leerlingen genieten van een reductie van 50%.

We helpen je graag verder met alle vragen:
info@plantentuinmeise.be

+ 32 2 260 09 70

Bekijk hieronder het overzicht van de workshops. 

NIEUW!

Plantentuinen en biodiversiteit

Wat is biodiversiteit? Waarom gaat de (planten)biodiversiteit achteruit en wat kunnen we eraan doen? Wat is de rol van Plantentuinen voor het behoud en onderzoek naar biodiversiteit en vooral ... HOE KAN JIJ HIERAAN MEEWERKEN? De leerlingen gaan aan de slag met Apps voor (planten)identificatie en zien hoe hun gegevens worden opgeslagen in databases die wereldwijd gebruikt worden.

Voor wie? 2de en 3de graad SO.
Deze workshop werd speciaal ontwikkeld voor het aanbod 'De Plantentuin komt naar je school'. 

De kampioencactus: onderzoekend leren en STEM rond adaptaties van planten

Hoe passen planten zich aan hun omgeving aan? Kunnen we via experimenten uitzoeken wélke droogteplanten het best gewapend zijn om te overleven in droge omstandigheden?
Tijdens een bezoek aan de serres bestuderen de leerlingen aanpassingen van planten in het algemeen, en specifiek van droogteplanten. Daarna doen ze een aantal proeven waarbij naast biologie ook fysica en wiskunde aan bod komen.

Voor wie? 2de, 3de en 4de jaar SO.
Deze workshop kan door een Plantentuin educator in jouw school aangeboden worden. Het bezoek aan de serres wordt vervangen door een presentatie met foto's. De proeven worden in de klas uitgevoerd. 

Into the wood! 
Deze workshop richt zich specifiek tot leerlingen van het TSO-BSO uit het studiegebied Hout. In het unieke kader van ons nieuwe Houtlab ontdekken zij alles over ontstaan, anatomie en gebruik van hout. Interactieve schermen en onderzoekstafels bieden hen ondersteuning voor het uitvoeren van een aantal opzoekopdrachten en proeven.

Voor wie? 2de en 3de graad – studiegebied Hout
Opgelet: dit aanbod gaat in vanaf januari 2020
 

Biotoopstudie

Wild Meise, het deel van de Plantentuin dat beheerd wordt als natuurgebied, biedt tal van mogelijkheden om biotopen te bestuderen. Je vindt er moerassen, graslanden, loofbossen en vloedbossen. 

Leerlingen van de 1ste graad onderzoeken en vergelijken abiotische factoren en plantengroei van twee verschillende biotopen.
De leerlingen van de 2de graad onderzoeken abiotische en biotische factoren langs een transect.

Opgelet! Deze workshop kan enkel geboekt worden van 1 september tot de Herfstvakantie en vanaf 15 april tot het einde van het schooljaar. 

Educatief Natuurbeheer

Een halve dag werken in en voor de natuur met je klas? Ook dat kan in de Plantentuin. De leerlingen krijgen een korte theoretische uiteenzetting over het hoe en waarom van natuurbeheer. Daarna gaan ze zelf aan de slag. Ze verwijderen invasieve planten en leggen houtwallen aan. Deze activiteit is gratis.

Voor wie? alle leerlingen SO en BUSO. 

 
Een planeet vol planten 

Deze workshop sluit naadloos aan bij de leerstof van de lessen aardrijkskunde rond plantengroei en klimaat. In de serres gaan de leerlingen op stap door de woestijn, de savanne en het tropisch regenwoud. Via actieve werkvormen worden ze aangemoedigd om op onderzoek te gaan en hun bevindingen met elkaar te delen.

Voor wie? 2de graad SO. 

Deze workshop kan door een Plantentuineducator in de klas aangeboden worden. Het bezoek aan de serres wordt vervangen door een presentatie met foto's en een aantal meegebrachte planten of plantendelen. 
 

Evolutie

De Evolutiekas in het Plantenpaleis is de ideale plek om de evolutie van planten te onderzoeken en evolutie beter te begrijpen. In deze kas – – maken de leerlingen een reis door de tijd, van eencelligen tot bloemplanten. Onderweg gaan ze dieper in op thema’s als adaptatie, radiatie, convergente evolutie en co-evolutie tussen planten en hun bestuivers. 

Voor wie? 3de graad SO. 


Klas zoekt tuinman (m/v) met talent 

Tijdens deze workshop maken de leerlingen kennis met het beroep van tuinier. Via hands-on-activiteiten ervaren ze wat de job inhoudt. Ze gaan aan de slag in de buitencollectie, zaaien of stekken hun eigen plantje en nemen een kijkje achter de schermen van de Plantentuin, in de kweek- en collectiekassen. 

Voor wie? 1ste graad BSO en BuSO
Opgelet! Omdat onze tuiniers het erg druk hebben, kan deze workshop enkel nog geboekt worden voor klassen van de 3de graad, op dinsdagen en donderdagen.  Minstens 4 weken op voorhand reserveren! 
 

Planten in ons leven

Planten zijn alomtegenwoordig in ons leven. Ze leveren voedsel en brandstof, grondstoffen voor cosmetica en medicijnen, vezels voor kledij … Hoe kunnen we duurzaam met planten omspringen? Waarom dragen we bijna uitsluitend katoenen kledij, terwijl er zoveel andere textielvezels bestaan? Een workshop die stof tot nadenken biedt. 

Voor wie? 1ste en 2de graad SO. 

Deze workshop kan door een Plantentuineducator in de klas aangeboden worden. Er wordt gebruik gemaakt van foto's van de besproken planten en koffers met materialen voor een presentatie en discussie. 


Sleutels van het leven

Wat is het nut van het classificeren en determineren van planten? Hoe zou jij het doen, en hoe doen wetenschappers het? In de woestijnkas leren de leerlingen aan de hand van een spel naar plantenkenmerken te kijken. In de buitencollectie doen ze een determinatieoefening, en in het Herbetum maken ze kennis met een wetenschappelijk classificatiesysteem voor planten. 

Voor wie? 2de graad SO. 


 
Reserveer snel, want het aantal plaatsen is beperkt.