[Science News] - Opening van de Groene Ark en de nieuwe zadenbank in Plantentuin Meise

do 23 mei

Op 22 mei, de Internationale dag van de Biodiversiteit, opende Plantentuin Meise de Groene Ark en zadenbank. 

De Groene Ark, een ultramodern kassencomplex van 7.600 m², herbergt meer dan 10.000 plantensoorten van over de hele wereld. Hier bewaart en onderzoekt Plantentuin Meise bedreigde planten, een zeer belangrijke doelstelling gezien de wereldwijde achteruitgang van de biodiversiteit.

Naast de Groene Ark is er ook een nieuwe zadenbank in gebruik genomen, waar miljoenen zaden in optimale omstandigheden worden bewaard. Dankzij deze zaden kunnen planten worden gereproduceerd en gebruikt in de onderzoeks- en beschermingsprogramma's, in het bijzonder voor de herintroductie van soorten en de versterking van bedreigde populaties in hun natuurlijke habitat. Ze speelt ook een cruciale rol in de voedselzekerheid door zaden van wilde verwanten van gekweekte planten te bewaren.

De Groene Ark biedt niet alleen onderdak aan bedreigde planten en een schat aan informatie voor onze onderzoekers, ze dient ook als bewustmaking voor de bezoeker, en als belangrijk instrument in ons educatieve aanbod.

Een bezoekerspaviljoen geeft zicht op de kassen en is ontworpen om bezoekers te informeren en inspireren. Het biedt een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen van de kostbare plantencollecties en om meer te weten te komen over de bedreigingen voor planten en de inspanningen die worden gedaan om ze te beschermen. 

De opening van de Groene Ark en zadenbank is een belangrijke mijlpaal in de missie van Plantentuin Meise. Behoud van natuur en biodiversiteit enerzijds, en een onvergetelijke bezoekerservaring anderzijds gaan er hand in hand. Een aanrader voor jong en oud.


> Zie onze persmap voor meer informatie.