[Science News] - Plantentuin Meise herintroduceerde 1200 veldsalies (Salvia pratensis) in twee natuurreservaten

wo 8 mei

In het kader van het Europese LIFE Connexions-project is Plantentuin Meise onlangs begonnen met de vermeerdering van plantensoorten die in België met uitsterven worden bedreigd, om ze te herintroduceren waar ze ooit voorkwamen. LIFE is het Europese financieringsprogramma ter ondersteuning van natuur-, milieu- en klimaatbeleid.

Het project heeft als doel om 500 ha kalkgraslanden in Wallonië en Noord-Frankrijk te herstellen door deze habitats en hun karakteristieke plantensoorten met elkaar te verbinden. De belangrijkste projectpartners (Natagora en het departement Natuur en Bossen van het Waalse Gewest) voeren milieuherstel uit om optimale omstandigheden te creëren voor de soorten die opnieuw zullen worden geïntroduceerd. 

Plantentuin Meise draagt bij aan dit project door 14 plantensoorten te herintroduceren die kenmerkend zijn voor kalkgraslanden in verschillende gebieden van het Maasbekken. Vijf soorten zullen worden geplant als jonge plantjes (Gentiana cruciata, Gentianopsis ciliata, Pulsatilla vulgaris, Salvia pratensis en Trifolium montanum) en 9 soorten (waaronder enkele orchideeën) zullen ter plekke (in situ) worden gezaaid. De eerste soort (Salvia pratensis) is net uitgeplant (1200 jonge rozetten) in twee natuurreservaten in de regio van Dinant.

Dankzij het werk van de Plantentuin zullen bedreigde plantensoorten opnieuw kunnen gedijen in habitats waaruit ze verdwenen waren.