Plantentuin Meise sluit zich aan bij Biodiversity Heritage Library

ma 30 okt.

Plantentuin Meise is sinds 2023 een van de bijdragers van de Biodiversity Heritage Library (BHL), een onschatbare bron voor de wetenschappelijke gemeenschap. BHL vormt een wereldwijd consortium van vooraanstaande onderzoeksbibliotheken op het gebied van natuurwetenschappen en plantkunde. De missie van BHL is om een digitale bibliotheek voor biodiversiteitsliteratuur en -archieven te creëren, door het digitaliseren van archieven en literatuur vanuit de hele wereld, en deze vrij beschikbaar te stellen voor het publiek.

Plantentuin Meise zal de BHL zeldzaam en uniek materiaal uit de rijke bibliotheek collectie aanleveren. De bibliotheek herbergt ongeveer 250.000 boeken en 10.000 tijdschriften over verschillende onderwerpen, gaande van plantkunde tot tuinbouw. Bovendien bezit het bijzondere en zeldzame collecties zoals archieven, manuscripten, fotoarchieven en originele natuurhistorische illustraties.

De missie van onze bibliotheek is om deze unieke wetenschappelijke en culturele erfgoed collectie uit te breiden, te bewaren en toegankelijk te maken voor onderzoekers wereldwijd. Het bereiken van deze missie door samenwerking met BHL is een win-win.

Samenwerking tussen bibliotheken zal ook bijdragen aan het vormgeven van gezamenlijke strategieën voor de ontwikkeling van de digitale collecties en diensten van BHL, en bij het bevorderen van partnerschappen met Europese instellingen.