[Science News] - State of the World's Plants and Fungi 2023

ma 9 okt.

Een indringend nieuw rapport over de status van planten en paddenstoelen in de wereld (State of the World's Plants and Fungi 2023), gepubliceerd door de Royal Botanic Gardens Kew (UK), onthult alarmerende gegevens over de toestand van de biodiversiteit in de wereld en kritieke hiaten in onze kennis. Het rapport is gebaseerd op gegevens uit 25 open-access wetenschappelijke artikelen van 200 internationale onderzoekers, waaronder wetenschappers van Plantentuin Meise.

Momenteel zijn er 350.000 soorten planten die een naam dragen en werden beschreven door wetenschappers. Daar moeten er naar schatting nog minstens 100.000 aan toegevoegd worden. Dat is een race tegen de klok want van van deze ‘onbeschreven’ plantensoorten is 77% al op voorhand bedreigd. Maar ook van de bloemplanten die wel al gekend zijn, heeft 45% de status ‘bedreigd’. De orchideeënfamilie (Orchidaceae), de peperfamilie (Piperaceae), de bromeliafamilie (Bromeliaceae) en de aronskelkfamilie (Araceae) zijn de vier plantenfamilies die het meest worden bedreigd. 

Het rapport onthult ook hiaten in de kennis: tot nu toe kregen slechts 155.000 soorten schimmels officieel een naam, maar wetenschappers schatten dat er wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen soorten zijn. Helaas zijn veel nieuwe plantensoorten al bedreigd of uitgestorven tegen de tijd dat ze officieel worden benoemd en erkend als nieuw voor de wetenschap. 


Het rapport geeft ons het beste overzicht van de planten- en paddenstoelenbiodiversiteit tot nu toe, maar het legt ook blinde vlekken bloot. In 32 landen op onze planeet is de kennis van planten en paddenstoelensoorten ondermaats. Wetenschappers hebben geen idee wat daar nog te ontdekken valt. 44% van deze blinde vlekken bevinden zich in tropisch Azië.

Tot slot roepen wetenschappers ook op tot een betere uitwisseling van open-access wetenschappelijke kennis enroepen wetenschappers tijdschriften op om auteurs uit lage- en middeninkomenslanden vrij te stellen van publicatiekosten.

Dit vijfde ‘State of the World's Plants and Fungi’ rapport van RBG Kew is een wake-up call over de wereldwijde toestand van de biodiversiteit van planten en roept op tot dringende actie om onze kostbare flora te beschermen.