[Science News] - Nieuwe editie van de officiële Flora van België

di 19 sep

Plantentuin Meise heeft een nieuwe editie uitgebracht van de officiële Flora van België en de aangrenzende gebieden. Deze nieuwe editie behandelt 2.781 soorten planten, waaronder 75 nieuwkomers. De Flora is een belangrijk naslagwerk voor het identificeren en bestuderen van plantensoorten in België en omstreken en is de meest complete en wetenschappelijk onderbouwde bron voor dit gebied. De nieuwe editie bevat ook honderden nieuwe illustraties en gebruiksvriendelijke determinatiesleutels om soorten te identificeren. 

In vergelijking met de vorige editie zijn er 10 plantensoorten definitief verdwenen uit het gebied, terwijl er 75 nieuwe soorten zijn bijgekomen, voornamelijk als gevolg van klimaatverandering en menselijke activiteiten. 

Naast nieuwe soorten zijn er ook honderden herzieningen doorgevoerd in de Flora op basis van recente inzichten in de taxonomie en DNA-onderzoek. Dit heeft geleid tot aanpassingen in de classificatie en begrip van plantenrelaties. Speciale aandacht is besteed aan groepen zoals wilgen, rozen, bramen en paardenbloemen. Daarnaast zijn de verspreidingsgegevens bijgewerkt.

Deze nieuwe editie van de Flora heeft een vernieuwde vormgeving met botanische tekeningen die elk plantengeslacht of belangrijk plantendetail illustreren. Deze tekeningen zijn zeer gedetailleerd en dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de Flora.

De vierde Nederlandse editie van de Flora is tot stand gekomen onder leiding van Filip Verloove en Fabienne Van Rossum van Plantentuin Meise. De Flora is een aanvulling op het boek "Wilde planten van de Benelux, een veldgids," ook uitgegeven door Plantentuin Meise, en is te koop voor 55 € bij Plantentuin Meise en binnenkort ook in de boekhandel. De Franse editie van Florawordt eind 2023 verwacht.