[Science News] - Op zoek naar wilde bananen in Australië

vr 15 sep

Een wetenschapper van Plantentuin Meise is in samenwerking met andere partners op expeditie naar Australië, op zoek naar de genetische voorouder van de eetbare banaan en andere wilde bananenvariëteiten. Het doel van dit initiatief is alternatieven te vinden voor eetbare bananen, die momenteel worden bedreigd door opkomende ziekten zoals de Fusarium-schimmel en het Banana Bunchy Top Virus (BBTV).

Bij de internationale expeditie, die plaatsvindt in het noorden van Australië, zijn Belgische onderzoekers betrokken, waaronder Steven Janssens van Plantentuin Meise en Bart Panis van Bioversity International, evenals Australische medewerkers van de Universiteit van Queensland en een wetenschapper van de genenbank van het International Musa Germplasm Transit Centre (ITC). Het belangrijkste doel van de expeditie is het verzamelen van bladstalen van de banksiibanaan (Musa acuminata ssp. banksii), die beschouwd wordt als een van de belangrijkste voorouders van eetbare bananen. Deze stalen zullen gebruikt worden om de genetische diversiteit in kaart te brengen. Daarnaast zullen zaadmonsters verzameld worden voor langetermijnopslag in de zadenbank van Plantentuin Meise. De wetenschappers zijn ook van plan om deze zaden te laten ontkiemen en op te kweken voor verder onderzoek.

Het gebruik van moderne DNA-analysetechnieken zal het mogelijk maken om gedetailleerde genetische gegevens te verkrijgen over de verschillende soorten en populaties wilde bananen, in de hoop exemplaren te ontdekken die bestand zijn tegen droogte en ziekten. Deze aanpak maakt deel uit van de strijd tegen de verstoring van het klimaat en de toenemende bedreiging van de voedselzekerheid door plantenziekten en plagen.