[Science news] - Rivierdalen extreem belangrijk in tropisch regenwoud

vr 23 jun

Het regenwoud van de Amazone herbergt een ongelooflijke verscheidenheid aan planten- en diersoorten en speelt een cruciale rol in het reguleren van het klimaat op aarde. Klimaatverandering en menselijke activiteiten brengen dit belangrijke ecosysteem in gevaar. Vooral de toenemende droogte maakt het voor sommige planten en dieren steeds moeilijker om te overleven.

 

Onderzoekers van de Universiteit van Marburg en van Plantentuin Meise analyseerden het klimaat en de diversiteit van plantensoorten in het Amazonegebied en toonden aan dat veel soorten hun toevlucht zoeken in steile rivierdalen waar dagelijkse nevel een bron van vocht is. Op grond van de rijkdom aan plantensoorten, waaronder orchideeën, varens, mossen en korstmossen en het frequent voorkomen van nevel in deze valleien, beschreven de onderzoekers un nouveau type de forêt, het 'tropische laaglandnevelwoud'. Deze laaglandnevelwouden funtioneren als toevluchtsoorden voor het overleven van tropische organismen in tijden van droogte. Dat maakt hen zo extreem belangrijk.

 

De onderzoekers roepen op tot bescherming van dit type nevelwouden omdat net daar de unieke biodiversiteit van het tropisch regenwoud beschermd kan worden bij klimaatverandering.

 

Het originele artikel "Valleys are a potential refuge for the Amazon lowland forest in the face of increased risk of drought" verscheen deze maand in Nature Communications Earth & Environment en kan u hier raadplegen.