[Science news] - 14e Europese Diatomeeëncongres te gast in Plantentuin Meise

vr 12 mei

Het 14e Europese Diatomeeëncongres vond plaats van 9 tot 11 mei 2023 in Plantentuin Meise. Het symposium, georganiseerd door Bart Van de Vijver, Myriam de Haan en Christine Cocquyt, bracht 120 wetenschappers uit heel Europa en zelfs daarbuiten, samen om te discussiëren over een breed scala aan onderwerpen in het diatomeeënonderzoek. Deze bijeenkomst werd georganiseerd ter nagedachtenis aan Luc Ector, de organisator van het vorige congres (Luxemburg 2019) die plots en veel te vroeg overleed in april 2022.

Het symposium was een gelegenheid voor experts in het veld om elkaar te ontmoeten en de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied te bespreken. Het stelde de onderzoekers in staat om ideeën uit te wisselen en samenwerkingen te bevorderen, wat leidt tot een beter begrip van deze microscopische organismen.

De conferentie begon met een openingsceremonie en een welkomstwoord door Dr. Frederik Leliaert, wetenschappelijk directeur collecties van Plantentuin Meise en de organisatoren van de conferentie. Het programma, dat online beschikbaar is, was bijzonder gevarieerd. Elke sessie, ingeleid door een keynote-lezing, werd gevolgd door verschillende lezingen. In totaal werden 29 onderwerpen gepresenteerd, zoals morfologie, taxonomie, biogeografie, fysiologie, (paleo)ecologie van terrestrische, zoetwater- en mariene diatomeeën. Tijdens de koffiepauzes en een speciaal georganiseerde postersessie werden 50 posters gepresenteerd. 

De conferentie werd afgesloten met een eendaagse workshop over Europese soorten van het genus Brachysira, die door meer dan 40 mensen werd bijgewoond.