[Science news] - Alle plantencollecties van ons land voortaan op één website

ma 22 mei

Op de internationale dag van de biodiversiteit, hebben alle 25 botanische tuinen en arboreta van ons land hun plantencollecties online gezet en dat samen op één platform: botanicalcollections.be.

Al deze tuinen zijn samen goed voor maar liefst 83 000 planten behorende tot 25 000 verschillende soorten en variëteiten, degelijk gedocumenteerd, en daardoor van onschatbare waarde voor onderzoek, horticultuur, tuintoerisme en het behoud van plantensoorten. Deze collecties samen bundelen op één overzichtelijk, gebruiksvriendelijk platform vormt het doel van botanicalcollections.be.

Vanaf vandaag kan elke plantenliefhebber met enkele klikken te weten komen waar zijn favoriete plant groeit of grasduinen in de collecties. Ben je bijvoorbeeld benieuwd waar je in ons land mammoetbomen kunt bewonderen? Of de zeldzame Wollemia nobilis? Geef een plantennaam in op botanicalcollections.be en kijk in welke botanische tuin of arboretum je terecht kunt. Afhankelijk van de tuin en de grootte van de tuin of het arboretum zullen ook gegevens ter beschikking zijn van waar exact de plant in de betreffende tuin kan gevonden worden. Verder is er heel wat beeldmateriaal ter beschikking, zo kan je snel zien over welke plant het gaat.

Naast informatie van levende planten presenteert botanicalcollections.be ook beelden samen met etiketgegevens van bijna 3 miljoen herbariumspecimens, een werk in uitvoering dat ook de verschillende herbaria van het land op één platform wil samenbrengen. V.B.T.A., De Vereniging van Botanische Tuinen en Arboreta van ons land is dan ook trots op deze realisatie die tot stand kwam met de steun van het FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen) binnen het project DiSSCo-Flanders (Distributed System of Scientific Collections). Dit project kadert in de internationale trend om belangrijke en goed gedocumenteerde gegevens ter beschikking te stellen van iedereen die er baat bij heeft.