Jaarverslag 2022

di 4 apr.

Plantentuin Meise heeft zopas zijn jaarverslag 2022 gepubliceerd, waarin de laatste verwezenlijkingen en de viering van zijn 225ste verjaardag worden belicht. Sinds de oprichting in 1797 als een kleine tuin verbonden aan de centrale school van het departement Dyle in Brussel, heeft de Plantentuin vele veranderingen ondergaan, waaronder de verhuizing naar het noordelijke deel van de stad en vervolgens naar het Domein van, Bouchout in Meise. 

Gedurende de hele geschiedenis spelen het informeren van mensen over planten, plantenbescherming en botanisch onderzoek een centrale rol in de missie van de Plantentuin. 225 jaar Plantentuin, dit moest gevierd worden! Verschillende evenementen zoals een tentoonstelling over het verleden van de tuin, nationale en internationale bijeenkomsten en een personeelsfeest met een "gouden randje" verhoogden het feestgevoel. De wetenschappers verbonden aan de Plantentuin waren ook zeer productief in 2022 en beschreven 100 soorten die nog onbekend waren voor de wetenschap. Zo droegen zo bij tot het documenteren van de biodiversiteit van de planeet.

Plantentuin Meise slaagde er ook in om externe financiering te verkrijgen voor vier, door de Europese Commissie gefinancierde projecten, waarvan de Plantentuin er één zal leiden. Bovendien krijgt het masterplan geleidelijk vorm, met het ambitieuze doel om in 2045 koolstofneutraal te zijn. In 2022 betekende de inhuldiging van de Eilandtuin een andere mijlpaal. Met zijn unieke architectuur zal hij binnenkort een grote collectie water - en oeverplanten, waaronder verschillende bedreigde, herbergen.

Over het geheel genomen was 2022 een uitzonderlijk jaar voor Plantentuin Meise, waarmee het 225 jarig bestaan nog ‘s extra in de verf werd gezet.
 De verwezenlijkingen van het afgelopen jaar zouden niet mogelijk zijn geweest zonder het enthousiasme en de inzet van de hele Plantentuingemeenschap.


> Download het jaarverslag 2022