[Science news] - Het TETTRIs project

do 30 mrt.

Plantentuin Meise speelt een belangrijke rol in het TETTRIs project, een ambitieus initiatief met als doel de Europese taxonomie te transformeren door middel van opleiding, onderzoek en innovatie. Taxonomie, de classificatie van levende organismen op basis van hun eigenschappen en evolutionaire afkomst, is essentieel voor het beleid van biodiversiteitsverlies.

Tijdens dit project zullen 17 Europese TETTRIs partners opleidingen in taxonomie uitwerken en bouwen aan innovatieve tools om het tekort aan taxonomische informatie en vaardigheden aan te pakken.

“In de lente volgt er een cruciaal moment voor het project aangezien TETTRIs een oproep zal openen voor projecten voor derden en cascade beurzen zal voorzien voor een totaalbedrag van 1.8 miljoen euro. Deze projecten zullen aan de basis liggen van de impact van TETTRIs”, aldus Ana Casino, directeur van het Consortium of the European Taxonomic Facilities (CETAF).

Het project werd in januari 2023 gelanceerd in Brussel met een kick-off meeting georganiseerd door CETAF en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Tijdens deze samenkomst, werkten de deelnemers een programma en strategie uit om met dit project een stempel te drukken op zowel beleidsvorming als innovatie.

TETTRIs is al actief op sociale media kanalen ​(@TETTRIsEU voor zowel Twitter en Facebook)​ ​​​en ​ook de website ​​(https://tettris.eu/)​ staat al online. Plantentuin Meise is met haar wereldbekende collecties een waardevolle bron voor wetenschappelijk onderzoek in taxonomie en zal een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van het TETTRIs project.