Twee nieuwe serres in Plantentuin Meise

vr 31 mrt.

De Plantentuin voltooide onlangs de renovatie en herinrichting van de laatste twee serres: de Mediterrane kas en het Nevelwoud. Deze twee nieuwe serres zijn een aanvulling van de dertien serres in het Plantenpaleis, dat met een oppervlakte van bijna een hectare een grote verscheidenheid aan ecosystemen herbergt, van tropische regenwouden tot woestijnen, savannes en mangroves. 

Het Nevelwoud heeft een 7 meter hoge kunstmatige rots waaruit verschillende watervallen stromen. Nevelwouden zijn hooggelegen bossen die op verschillende continenten voorkomen in tropische bergen op een hoogte van ongeveer 2500 meter. De planten in deze kas zijn per continent gegroepeerd en omvatten een grote verscheidenheid aan bomen, epifyten, vleesetende planten, fuchsia's, varens en orchideeën. De meeste planten halen hun waterbehoefte voornamelijk uit de mist.

In de Mediterrane serre zie je terrassen van gele kalksteen uit Bourgondië en een waterelement waarvan de fonteinsteen komt uit de vorige locatie van de tuin in Brussel. Mediterrane planten komen voor rond de Middellandse Zee, maar ook in Californië, Chili, Zuid-Afrika, Australië en de Canarische Eilanden. Om de zomerhitte te overleven, hebben deze planten strategieën ontwikkeld om uitdroging te voorkomen, zoals harde bladeren bedekt met was of haren om verdamping te vertragen. Mediterrane planten zijn over het algemeen goed aangepast aan zachte, relatief natte winters en droge, hete zomers. 

“Met de aanleg van de Mediterrane en de Nevelwoudkas is de inrichting van de 13 kassen van het Plantenpaleis eindelijk voltooid", zegt Marc Reynders, wetenschappelijk beheerder van de collecties onder glas. “Het is de bekroning van twee decennia teamwerk in de Plantentuin waar we met veel trots op kunnen terugkijken.”

Voor de financiering van de renovatie van deze twee kassen kon de Plantentuin rekenen op subsidies van  Toerisme Vlaanderen in het kader van het hefboomproject Plantentuin Meise 2.0.

Vanaf 1 april genieten bezoekers in de nieuwe kassen van de mediterrane geuren en de tropische nevels van de nevelwouden.

> Lees ons persbericht